Ειδήσεις

Να προετοιμαστεί η Ευρώπη για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, 19:10

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο: την οριστική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτόν τον χειμώνα, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί… Κανείς δεν γνωρίζει… Ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή (της ροής) του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στη Γερουσία.

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανέφερε ότι η Ισπανία αυξάνει ήδη τις εισαγωγές ενέργειας από αρκετές χώρες, ενισχύει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και περιορίζει την κατανάλωση. Αν και η χώρα της Ιβηρικής έχει σχετικά χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση δεν μας επηρεάζει και θα μπορούσε να επιδεινωθεί, επιβραδύνοντας την οικονομική μας ανάπτυξη ή υποχρεώνοντάς μας να υιοθετήσουμε περισσότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», είπε ο Σάντσεθ.

Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενεργειακού δελτίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε: «Αν και ο εφοδιασμός της χώρας μας είναι εξασφαλισμένος, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας… γιατί αν ο Πούτιν κλείσει τη “στρόφιγγα” (του αγωγού) προς τον βορρά (της Ευρώπης), θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η Ισπανία δεν είναι απλώς στην ΕΕ για να δέχεται βοήθεια, αλλά και για να την προσφέρει».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, 19:14

Πηγή