Ειδήσεις

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της G7 κατά της Ρωσίας

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της «ρωσικής πολεμικής μηχανής», δήλωσε την Πέμπτη  Αμερικανός κυβερνητικός ανώτερος αξιωματούχος, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας των χωρών της G7.

Όλα τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά, των οποίων οι ηγέτες συναντώνται σε σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα στην Ιαπωνία, «ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις και φραγμούς στις (ρωσικές) εξαγωγές», είπε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αυτά τα τιμωρητικά μέτρα, που θα λάβουν και οι ΗΠΑ (…) θα «καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για τη Ρωσία να τροφοδοτεί την πολεμική της μηχανή», τόνισε η πηγή αυτή.

Τα αμερικανικά μέτρα αποσκοπούν στον «σημαντικό περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για τις πολεμικές της ικανότητες», συμπλήρωσε.

Πρακτικά, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις αμερικανικές εξαγωγές σε 70 οντότητες στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, θα θέσουν σε εφαρμογή 300 κυρώσεις σε διάφορους και ποικίλους στόχους, «ανθρώπους, οργανισμούς, πλοία και αεροπλάνα», σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η Δύση έχει επιβάλλει μια σειρά άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέλημα πλέον δυτικών χωρών είναι η αποτροπή παράκαμψης των κυρώσεων αυτών από την Ρωσία. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει η Ουάσινγκτον στοχεύουν επίσης να «κλείσουν τα παραθυράκια» όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η Ουάσινγκτον υπόσχεται να θέσει εμπόδια στον (ρωσικό) χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και στην ικανότητα της Ρωσίας να παράγει ενέργεια μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σημείωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που επρόκειτο να ανακοινώσουν άλλα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά. Τόνισε ότι τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν σε ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά από σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη για την Ουκρανία

Πηγή