Ειδήσεις

Νέα εποχή στις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, 14:31

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προσγειωθεί σε λίγες ώρες στην Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Αύριο το πρωί, στο μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπογράψουν την Ιταλογαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας.

Η συνθήκη προβλέπει συντονισμένες δράσεις των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς, με κύρια αναφορά στην άμυνα, την εξωτερική και οικονομική πολική και τον πολιτισμό. Θα ονομαστεί «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», από το όνομα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου στο οποίο και θα υπογραφεί. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ένας από τους στόχους είναι «να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο στενή, επωφελής οικονομική συνεργασία και για τις δυο χώρες».

Η συγκεκριμένη Συνθήκη περιέχει έντεκα κεφάλαια και αποτελείται από περίπου τριάντα σελίδες. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε ένα βαθμό θυμίζει την ιστορική Γαλλογερμανική Συνθήκη Φιλίας του 1963.

«Θα ευνοηθεί η σύγκλιση των θέσεων των δυο χωρών, αλλά και η συνεργασία σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, όπως και σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, την οικονομία και τους τομείς του πολιτισμού, της έρευνας και της παιδείας», υπογραμμίζουν συνεργάτες του Γάλλου προέδρου.

Η μόνη αντίθετη «φωνή», τέλος, στην Ιταλία, είναι εκείνη του αντιπολιτευόμενου, ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο ασκεί κριτική στην όλη πρωτοβουλία και υπογραμμίζει ότι «ουδείς γνωρίζει το πραγματικό περιεχόμενο της Συνθήκης αυτής».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, 14:31

Πηγή