Ειδήσεις

Μόσχα κατά Κιέβου για «ωμότητες» στην Ανατολική Ουκρανία


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022, 19:38

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, χωρίς να επεκταθεί στις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, την οποία χαρακτήρισε «εικασία».

«Μην εθελοτυφλείτε» ζήτησε από τους συνομιλητές του ο Βερσίνιν, ο οποίος αφιέρωσε όλη την παρέμβασή του στις συμφωνίες του Μινσκ, που έχουν ως τελικό στόχο την ειρήνευση στις αυτονομιστικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία «δεν είναι ενδιαφερόμενο μέρος» στη σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών, διαβεβαίωσε ο Ρώσος υφυπουργός, ξαναδιαβάζοντας τα σημεία των συμφωνιών του Μινσκ. «Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η εφαρμογή αυτού του εγγράφου», τόνισε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ξεκινήσει διάλογο με τους αυτονομιστές, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες.

Με πολύ μετρημένο ύφος, ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για τις «ωμότητες» που διαπράττονται στην ανατολική Ουκρανία, αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίσει εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βερσίνιν, ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Κισλίτσια πήρε επιδεικτικά το κινητό τηλέφωνό του για να μιλήσει.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγούνται εδώ και χρόνια ότι δεν εφαρμόζουν τις συνθήκες του Μινσκ, στις οποίες κατέληξαν με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία της Ρωσίας, ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν σε επίπεδο υπουργών, λόγω της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022, 19:38

Πηγή