Διάφορα

Μαυρισμένα κοσμήματα – Πώς να τα καθαρίσετε

Μαυρισμένα Κοσμήματα; Τι πρέπει να κάνετε για να τα καθαρίσετε; Ένα όμορφο κόσμημα σίγουρα μπορεί να δώσει άλλον αέρα στην εμφάνιση και το στυλ σας. Είναι η τελευταία λεπτομέρεια που ωστόσο κάνει μεγάλη διαφορά. Σίγουρα η αγορά ενός χρυσό ή ασημένιου κοσμήματος είναι πάντοτε η ιδανική επιλογή, ωστόσο κακά τα ψέματα στην καθημερινότητά μας επιλέγουμε ολοένα και περισσότερο να φοράμε faux bijoux ή χειροποίητα κοσμήματα κατασκευασμένα από μη πολύτιμα μέταλλα.

Τα «ψεύτικα κοσμήματα», όπως αρκετοί τα αποκαλούν, είναι η ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε μια πληθώρα κοσμημάτων χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσετε μια περιουσία. Ωστόσο ένα αρνητικό που έχουν τα μπιζού είναι ότι με το πέρασμα του χρόνο αρχίζουν και μαυρίζουν με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να φορεθούν άλλο. Πριν όμως αποφασίσετε να τα πετάξετε, δείτε τις παρακάτω συμβουλές γα το πώς μπορείτε να καθαρίσετε τα ψεύτικα κοσμήματά σας.

Πώς να καθαρίσετε τα κοσμήματα σας

Όταν ένα κόσμημα μαυρίζει αυτό δεν σημαίνει ότι η ποιότητά του δεν είναι καλή. Στην ουσία, όταν το οξυγόνο έρχεται σε επαφή με θειικά στοιχεία που βρίσκονται στο περιβάλλον, μια χημική αντίδραση θα συμβεί και θα έχει ως αποτέλεσμα το μέταλλο να αμαυρωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κόσμημά σας μπορεί να φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, ακόμα και όταν τα κοσμήματά σας μαυρίσουν, αυτό δεν σημαίνει ότι έφτασε και η ώρα για να τα πετάξετε.
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι και προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα μαυρισμένα κοσμήματα σας. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επαναφέρετε ένα κόσμημα στην αρχική του κατάσταση ώστε να το φορέσετε για αρκετό καιρό ακόμα.

1. Οδοντόκρεμα & οδοντόβουρτσα

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί μια ιδανική επιλογή κυρίως για κοσμήματα που έχουν λερωθεί σε εσωτερικές πτυχώσεις και ρωγμές. Τοποθετήστε την οδοντόκρεμα επάνω στα σημεία αυτά με το δάχτυλό σας και αφήστε το λίγη ώρα μέχρι να δείτε την οδοντόκρεμα να αρχίζει να μαυρίζει. Στη συνέχεια με μία μαλακή οδοντόβουρτσα το καθαρίζουμε με απαλές κινήσεις. Με τον τρόπο αυτό τα κοσμήματά σας θα πάρουν πίσω την λάμψη τους.

2. DIY καθαριστικό για μαυρισμένα κοσμήματα

Μια από τις καλύτερες μεθόδους για να επαναφέρετε μαυρισμένα κοσμήματα στην αρχική τους κατάσταση είναι με το παρακάτω diy καθαριστικό για κοσμήματα. Θα χρειαστείτε:

  • Ένα μπολ
  • Αλουμινόχαρτο
  • Νερό
  • Αλάτι
  • Μαγειρική σόδα
  • Ένα πανάκι καθαρισμού

Τοποθετήστε στην εσωτερική μεριά του μπολ ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου ώστε να καλύπτει όλη το την επιφάνεια, με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην σκιστεί. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα στο μπολ μια κουταλιά της σούπας αλάτι και μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Ζεστάνετε λίγο νερό είτε σε ένα μπρίκι είτε στον φούρνο μικροκυμάτων ώστε να φτάσει σε μια θερμοκρασία λίγο ζεστό αλλά όχι καυτό. Ρίξτε το ζεστό νερό μέσα στο μπολ και ανακατέψτε το μείγμα. Αφήστε το να καθίσει για 1-2 λεπτά και ρίξτε μέσα τα μαυρισμένα σας κοσμήματα. Το αλάτι, η μαγειρική σόδα και το νερό θα οξειδώσουν την «μαυρίλα» από τα κοσμήματα ενώ το αλουμινόχαρτο που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του μπολ θα επιδιορθώσει τις φθορές και τις κηλίδες που φέρει το κόσμημά σας. Αφού δείτε ότι τα κοσμήματα αρχίζουν να καθαρίζουν, αφαιρέστε τα από το μπολ και χρησιμοποιήστε το πανί με μαλακές κινήσεις ώστε να καθαρίσουν τελείως.

3. Καθαρίστε μαυρισμένα κοσμήματα με χυμό λεμονιού

Βάση εμπειρίας, το μείγμα με το αλάτι και την μαγειρική σόδα επιφέρει καλύτερα και πιο εγγυημένα αποτελέσματα. Ωστόσο μια εναλλακτική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο χυμός λεμονιού. Τοποθετήστε σε ένα μπολ ίση ποσότητα χυμού λεμονιού και νερού και αφήστε τα κοσμήματά σας μέσα για 10 με 15 λεπτά. Αν δείτε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά αφήστε τα για περισσότερη ώρα ή δοκιμάστε την μέθοδο 2.

4. Καθαρισμός κοσμημάτων με σαμπουάν για μωρά και νερό

Σε ένα μπολ τοποθετήστε χλιαρό νερό και ρίξτε μια σταγόνα από βρεφικό σαμπουάν. Χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα, μπορείτε να καθαρίσετε τα σημεία που είναι δύσκολο να προσεγγίσετε. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε γρήγορα με δροσερό νερό και στεγνώστε τα κοσμήματά σας με μια μαλακή και καθαρή πετσέτα. Μπορείτε να επίσης χρησιμοποιήσετε και το σεσουάρ αλλά στην ρύθμιση για δροσερό αέρα και όχι ζεστό. Σιγουρευτείτε ότι το κόσμημά σας είναι πλέον στεγνό ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να σκουριάσει.

5. Πώς να καθαρίσετε κοσμήματα με πολύτιμους λίθους

Σε περίπτωση που τα μαυρισμένα κοσμήματα σας φέρουν πολύτιμους λίθους, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον καθαρισμό τους. Μην τα τοποθετήσετε σε ζεστό νερό, καθότι μπορεί να χαλαρώσει η κόλλα και να ξεκολλήσουν οι πολύτιμοι λίθοι. Προτιμήστε τον απαλό καθαρισμό με ένα μουσκεμένο πανί σε νερό με βρεφικό σαμπουάν και στη συνέχεια στεγνώστε τα επίσης με πολύ προσοχή. Όπως βλέπετε πριν δοκιμάσετε τις παραπάνω μεθόδους είναι κρίμα να πετάξετε τα κοσμήματά σας. Δοκιμάστε τους ανωτέρω τρόπους καθαρισμού κοσμημάτων και ήμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Πηγή