Ειδήσεις

Μακριά από τις γούνες… βιζόν, είναι φορείς του COVID-19 και της γρίπης των πτηνών!


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 11:11

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σε μία πρωτοφανή καταγγελία προβαίνουν, με κοινή τους ερώτηση προς την Κομισιόν, εννέα ευρωβουλευτές (*) από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και κράτη, αναφέροντας ότι οι γούνες βιζόν είναι φορείς του COVID-19 και της γρίπης των πτηνών!

Όπως υποστηρίζουν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κατέστη προφανές ότι η εκτροφή γούνας αποτελεί απειλή για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Διευκρινίζουν δε ότι, ο ιός SARS-CoV-2 έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 480 φάρμες γουναρικών βιζόν σε 12 χώρες και επιπλέον, ο εξαιρετικά παθογόνος ιός της γρίπης των πτηνών A(H5N1) εντοπίστηκε πρόσφατα σε φάρμα βιζόν στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι επιστήμονες βρήκαν πειστικές ενδείξεις ότι αυτός ο ιός είχε μεταδοθεί μεταξύ βιζόν και τουλάχιστον μία από τις παραλλαγές που προσδιορίστηκαν τώρα ευνοεί τη μετάδοση από θηλαστικό σε θηλαστικό.

Οι ιολόγοι έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι, δεδομένης της τρέχουσας επικράτησης του ιού σε πληθυσμούς πτηνών, ο H5N1 μπορεί να μεταδοθεί σε βιζόν εντατικής εκτροφής αλλού, δημιουργώντας έναν μηχανισμό για μια μελλοντική πανδημία γρίπης των πτηνών.

Οι ερωτήσεις τους εύλογες…

Τι μέτρα έχει λάβει η Κομισιόν για να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη εισάγουν επαρκή μέτρα (βιοασφάλειας) για την πρόληψη της εξάπλωσης του H5N1 και του SARS-CoV-2 στα ζώα σε εκμεταλλεύσεις γουναρικών.
Δεδομένης της απειλής που θέτουν τα εκτροφεία γουναρικών για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην καλή διαβίωση των ζώων, θα εξετάσει η Επιτροπή την απαγόρευση της εκτροφής γούνας στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων.

(*) Anja Hazekamp (The Left), Pär Holmgren (Verts/ALE), Pascal Durand (S&D), Michal Wiezik (Renew), Sylwia Spurek (Verts/ALE), Ville Niinistö (Verts/ALE), Francisco Guerreiro (Verts/ALE) , Maria Noichl (S&D), Margrete Auken (Verts/ALE)


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, 11:18

Πηγή