Διάφορα

ΛΑΕ: Να δικαιωθεί ο απεργός πείνας και δίψας Βασίλης Δημάκης


 

Να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και προστασίας της υγείας των κρατουμένων.

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας από την Τρίτη 21/04 έως την Κυριακή 26/4 και ξεκινά απεργία δίψας από την Δευτέρα 27/4. Αιφνιδιαστικά και χωρίς αιτιολόγηση, μετήχθη αιφνιδιαστικά στις 16/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, κατόπιν εισβολής αντρών των ΕΚΑΜ στο κελί του.

Η μεταγωγή του Β. Δημάκη είναι μία εκδικητική ενέργεια που έχει σκοπό να τον «τιμωρήσει» για τη συμμετοχή του στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη των αυτονόητων μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας. Η προστασία της υγείας και της ζωής όλων ανεξαιρέτως από την φονική πανδημία είναι αυτονόητο δικαίωμα, και υποχρέωση του κράτους. Το αίτημα του Β. Δημάκη για αποσυμφόρηση των φυλακών και για λήψη μέτρων υγιεινής στα σωφρονιστικά ιδρύματα έχει υποστηριχθεί επισήμως από πλήθος φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κλπ., αποτελεί δε κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Επιτρόπου των Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε και όλων των αρμόδιων φορέων.

Η εκδικητική μεταγωγή του ματαιώνει την εκ του νόμου δυνατότητά του να ασκήσει το δικαίωμα παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κρατούμενο απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη. Στηρίζουμε το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του να επαναμεταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση φέρουν ακέραια την ευθύνη για να πάψει η αυθαίρετη «τιμωρία» στο πρόσωπο του Βασίλη Δημάκη αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού στις φυλακές και όλους τους χώρους ευθύνης της Πολιτείας. Η πανδημία δεν επιτρέπει διακρίσεις.

The post ΛΑΕ: Να δικαιωθεί ο απεργός πείνας και δίψας Βασίλης Δημάκης appeared first on Enimerosi24.



Source link