Διάφορα

Καίριο πλήγμα έχουν δεχθεί οι εξαγωγικές βιομηχανίες σε Γερμανία και Γαλλία


 

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με τον πόλεμο δασμών και την αβεβαιότητα που έχει καλλιεργήσει η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., έχει πλήξει την ανάπτυξη σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Ιδιαίτερα ισχυρό είναι, όμως, το πλήγμα που έχει δεχθεί η Γερμανία. Η οικονομία της βασίζεται κατ’ εξοχήν στις εξαγωγές και καθίσταται ευάλωτη όταν υπάρχουν ανατροπές στο διεθνές εμπόριο.
Ετσι, τον Ιούνιο οι εξαγωγές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζονται μειωμένες κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί σε ετήσια βάση σχεδόν τα τελευταία τρία χρόνια. Σε σύγκριση με τον Μάιο, άλλωστε, μειώθηκαν κατά 0,1%. Σημειωτέον ότι η ένωση γερμανικών επιχειρήσεων DIHK προέβλεπε απλώς στασιμότητα των εξαγωγών. Τον Ιούνιο κατεγράφη, άλλωστε, ακόμη μία ανησυχητική εξέλιξη: η παράλληλη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Μάιο. Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE, την ίδια στιγμή στη Γαλλία κατεγράφη πτώση 2,3%, ενώ έχει προηγηθεί τον Μάιο αύξηση κατά 2%. Τόσο στη μία χώρα όσο και στην άλλη τα στοιχεία ήταν σαφώς χειρότερα από τις προβλέψεις.
Οι εξαγωγικές βιομηχανίες των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών τους, έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση από την Κίνα. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αποτελούσε ίσως τη σημαντικότερη αγορά για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Τελευταία, όμως, μειώνονται δραματικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, αφενός, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και, αφετέρου, εξαιτίας του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Οπως σχολίασε σχετικά ο Γεργκ Κράμερ, οικονομολόγος της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Γερμανίας, της Commerzbank, «δεν περιμένουμε πλέον από την κινεζική κυβέρνηση να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομίας της, καθώς φαίνεται πως έχει αποδειχθεί τη ζημία που συνεπάγεται ο εμπορικός πόλεμος». Μέχρι στιγμής, η μείωση των εξαγωγών αντισταθμίζεται στη Γερμανία χάρη στην απασχόληση, που βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, στις αυξήσεις των μισθών και στο χαμηλό κόστος δανεισμού. Οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν δώσει ώθηση στην κατανάλωση και στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Οπως, όμως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές του Reuters, όσο κι αν λειτουργούν θετικά, δεν μπορούν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, που κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.
Πηγή Καθημερινή

The post Καίριο πλήγμα έχουν δεχθεί οι εξαγωγικές βιομηχανίες σε Γερμανία και Γαλλία appeared first on Enimerosi24.



Source link