Ειδήσεις

Η Moody’s Analytics επικρίνει το σχέδιο του Κέβιν Μακάρθι για το χρέος

Το σχέδιο που πρότεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ –με αντάλλαγμα τη μείωση των δημοσίων δαπανών–, θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, προειδοποιεί σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από τη Moody’s Analytics.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση έρευνας του οίκου αξιολόγησης, αν το σχέδιο που πρότεινε ο κ. Μακάρθι και παρουσιάστηκε τη 17η Απριλίου γινόταν νόμος ως έχει, θα οδηγούσε στη μείωση κατά 0,6% της δυνητικής αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης το 2024 και στην καταστροφή 780.000 θέσεων εργασίας.

Η ανεργία θα έφθανε το 4,6%, από 3,5% τον Μάρτιο του 2023 αν εφαρμοζόταν το σχέδιό του αντί του σεναρίου του νέου ορίου χρέους άνευ όρων.

Αυτή την τελευταία επιλογή προκρίνει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός επιχειρηματολογεί πως το αμερικανικό χρέος οφείλεται σε πολιτικές που εφαρμόστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, επομένως δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αντικείμενο πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.

Τονίζοντας εξάλλου ότι ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει παρών στις ΗΠΑ, η Moody’s Analytics υπολογίζει πως αν το σχέδιο του κ. Μακάρθι εφαρμοζόταν, θα «αύξανε σημαντικά» το ενδεχόμενο η οικονομία να πάρει αυτή την τροπή: «οι περικοπές δημοσίων δαπανών» που προβλέπει θα ήταν «ισχυροί αντίθετοι άνεμοι στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα», εξηγείται στο κείμενο (σελ. 6).

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του κινδύνου οι ΗΠΑ να προσκρούσουν στον τοίχο του χρέους νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, κυρίως λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων που αναμένονται στα τέλη Απριλίου, παραδοσιακά την περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων στη χώρα.

Η Moody’s αναμένει έτσι ότι θα ενσκήψει κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών «πιθανόν στις αρχές Ιουνίου» και σημειώνει πως οι επενδυτές τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, όπως μαρτυρούν τα κόστη ασφάλισης για την κάλυψη έναντι του κινδύνου κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, που έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών, κάτι άνευ προηγουμένου, θα ήταν «καταστροφικό», πληγή που θα προκαλούσε η ίδια η χώρα στον εαυτό της, τονίζει ο Λευκός Οίκος.

Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed), ο Τζερόμ Πάουελ, θύμιζε πως η αύξηση του ορίου του χρέους είναι «η μόνη λύση σε εύθετο χρόνο που μας επιτρέπει να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς μας», τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν «δύσκολο να εκτιμηθούν», αλλά θα μπορούσαν να είναι «εξαιρετικά αρνητικές» και να προκαλέσουν «μακροπρόθεσμες ζημιές» στη χώρα.

Οι ΗΠΑ είναι από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου όπου το κοινοβούλιο δεν ψηφίζει μόνο για το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που αυξάνει το δημόσιο χρέος, αλλά και για το όριο του χρέους, που ξεπερνιέται συχνά.

Από τις αρχές των χρόνων του 1960, το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί 78 φορές, κατά το υπουργείο Οικονομικών. Αν και στη θεωρία επρόκειτο για τυπική διαδικασία, οι ψηφοφορίες για το ζήτημα μετατράπηκαν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα σε μπραντεφέρ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

Πηγή