Ειδήσεις

Η Χαμάς προειδοποιεί για ένοπλες επιθέσεις σε Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, 00:35

Δέκα ημέρες πριν την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, η Χαμάς προειδοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει ένοπλα χτυπήματα κατά ισραηλινών στόχων. Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτικό σταθμό που εκφράζει τις θέσεις της οργάνωσης, ο υπαρχηγός του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μαρουάν Ίσα, δήλωσε ότι «το σχέδιο για πολιτική λύση στη Δυτική Όχθη και οι Συμφωνίες του Όσλο έχουν πια πεθάνει», προσθέτοντας ότι «οι αμέσως επόμενες μέρες θα φέρουν μαζί τους πολλά γεγονότα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μαρουάν Ίσα ανέφερε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στο στάτους κβο στο Τέμενος Αλ-Άκσα θα προκαλέσει σεισμό σε όλη την περιοχή». «Η Χαμάς θα δώσει έμφαση στις επιχειρήσεις της εθνικής αντίστασης στην Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ, επειδή οι περιοχές αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας ενδιαφέροντος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ούτε η Λωρίδα της Γάζας δεν θα παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις. Η οργάνωσή μας θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τον παλαιστινιακό λαό».

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της Χαμάς σημειώνονται μία μέρα αφότου μετέδωσε η ισραηλινή κρατική τηλεόραση ότι εντός του δεκαημέρου που μεσολαβεί έως την έναρξη του Ραμαζανίου στις 23 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη στο αιγυπτιακό θέρετρο Σιαρμ-Αλ-Σιεχ στο Σινά με τη συμμετοχή αξιωματούχων ασφαλείας από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή με σκοπό να ληφθούν μέτρα μείωσης της έντασης στην Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Η συνδιάσκεψη του Σιαρμ-Αλ-Σιεχ, η ακριβής ημερομηνία πραγματοποίησής της παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, φέρεται να έχει ενθαρρυνθεί από την αμερικανική διπλωματία, κατόπιν της συνδιάσκεψης της Άκαμπα πριν τρεις εβδομάδες, στην οποία συμμετείχε το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, ισραηλινά ΜΜΕ συσχετίζουν τις δηλώσεις της Χαμάς με την τυφλή βομβιστική επίθεση κατά διερχομένου ΙΧ οχήματος σε εθνική οδό του βορείου Ισραήλ την Τρίτη, κατά την οποία τραυματίσθηκε βαριά ένας νεαρός Ισραηλινός πολίτης αραβικής καταγωγής. Ο τρόπος ενεργοποίησης του εκρηκτικού μηχανισμού και το σημείο της τοποθέτησής του απασχολούν τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας και αποτέλεσαν το κεντρικό ζήτημα συσκέψεων στο Υπουργείο Άμυνας με τη συμμετοχή του ισραηλινού ΥΠΑΜ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι «εξετάζονται σημαντικές πρωτοτυπίες ως προς την εκτέλεση της βομβιστικής επίθεσης» και για αυτόν το λόγο οι ένοπλες δυνάμεις επέβαλαν λογοκρισία στα τοπικά ΜΜΕ ενόσω οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Ισραήλ επισημαίνουν ότι ποτέ μέχρι τώρα η οργάνωση Χαμάς δεν προέβαινε σε προειδοποιητικές ανακοινώσεις προτού να θέσει σε εφαρμογή τις ένοπλες επιχειρήσεις της κατά ισραηλινών στόχων.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, 00:35

Πηγή