Ειδήσεις

Η πραγματική οικονομία ωθεί ανοδικά τη Wall Street

Με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή δίνουν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία μετά το σοκ της προηγούμενης εβδομάδας από τις μετρήσεις για τον πληθωρισμό.

Οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου, σε μια ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Στο μεταξύ, η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανακάμπτοντας από τις διαταραχές που προκάλεσε ο τυφώνας Ida, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Federal Reserve.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2% μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου κατά 0,7%. η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,6% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση 0,9% στη μεταποιητική παραγωγή και συνολικά στη βιομηχανική παραγωγή.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 195,39 μονάδες ή 0,54% στις 36.292,73 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 11,95 μονάδες ή 0,25% στις 4.694,55 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 10,31 μονάδες ή 0,07% στις 15.864,85 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και έξι με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωνει η Home Depot με κέρδη 15,45 δολ. ή σε ποσοστό 4,16% στα 386,53 δολ. και ακολουθούν Nike στα 171,77 δολ. με άνοδο 1,73% και Intel στα 51,03 δολ. με κέρδη 1,42%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Walmart (-1,89%), Boeing (-0,95%) και Goldman Sachs Group (-0,87%).

Οι ανησυχίες πάντως για το ράλι του πληθωρισμού μετά τα στοιχεία της προηγούμενης Τετάρτης που έδειξαν άλμα των τιμών κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, σε μία νέα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν 1,2% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,7% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 9,3% τον Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι οι τιμές των εισαγωγών θα αυξάνονταν κατά 1%.

Πηγή