Ειδήσεις

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, 08:10

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή της η Διοίκηση Ινδίας-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι η διοίκηση εκτιμά πως η δοκιμή δεν δημιούργησε άμεση απειλή για την αμερικανική επικράτεια, το αμερικανικό προσωπικό ή συμμάχους.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017, σύμφωνα με τη Σεούλ, η οποία εκτιμά πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί σύντομα να θέσει σε εφαρμογή την απειλή της να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές της ή δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Αυτή η δοκιμή όπλου ήταν η έβδομη που έχει πραγματοποιηθεί από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ από την αρχή της χρονιάς. Η προηγούμενη φορά που η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει τόσες εκτοξεύσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν το 2019, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως η Βόρεια Κορέα ακολουθεί «μια οδό παρόμοια» με εκείνη του 2017, όταν οι εντάσεις είχαν κορυφωθεί στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ «βρίσκεται κοντά στο να εγκαταλείψει» το μορατόριο που η ίδια έχει επιβάλει στις πυρηνικές δοκιμές και τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.

Το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυηνάμεων ανακοίνωσε σήμερα τα χαράματα πως «εντόπισε ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε με υψηλή γωνία προς ανατολάς». Μια εκτόξευση με υψηλή γωνία σημαίνει ότι ο πύραυλος δεν φθάνει το μέγιστο βεληνεκές του.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, 08:14

Πηγή