Ειδήσεις

Η Ουάσινγκτον εκφράζει «βαθύτατη ανησυχία» για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη βόρεια Αιθιοπία


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, 04:54

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθύτατα» μετά τις αναφορές για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη βόρεια Αιθιοπία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας να τερματίσουν αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι «η Ερυθραία πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βόρεια Αιθιοπία» και οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι να σταματήσουν τις «προκλητικές ενέργειες».

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής, Μάικ Χάμερ, συναντήθηκε χθες Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αιθιοπίας Ντεμέκε Μεκόνεν στην Αντίς Αμπέμπα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ύστερα από μια πεντάμηνη εκεχειρία, που αναζωπύρωσε τις ελπίδες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στις 24 Αυγούστου στη βόρεια Αιθιοπία μεταξύ του αιθιοπικού στρατού — που υποστηρίζεται από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τον στρατό της Ερυθραίας — και ανταρτών από την επαρχία Τιγκράι.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, 04:54

Πηγή