Διάφορα

Η Ιαπωνία αλλάζει σελίδα με νέο αυτοκράτορα


Ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του χθες, μία ημέρα μετά την παραίτηση του πατέρα του, Ακιχίτο, από τον αυτοκρατορικό θρόνο, τονίζοντας ότι «αισθάνεται τη σοβαρότητα» της περίστασης. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί ως σύμβολο του λαού και της ενότητας.

Στην τελετή ενθρόνισης του Ναρουχίτο, από την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, απουσίαζε η αυτοκράτειρα Μασάκο, αυτοκρατορικοί θαλαμηπόλοι μετέφεραν στην αίθουσα κρατικές και προσωπικές σφραγίδες καθώς και δύο από τους «Τρεις Ιερούς Θησαυρούς» της Ιαπωνίας: ένα σπαθί και ένα κόσμημα, τα οποία μαζί με έναν καθρέφτη είναι σύμβολα του θρόνου. Η επίσημη ενθρόνιση του Ναρουχίτο θα πραγματοποιηθεί σε μια πιο πολυτελή τελετή τον Οκτώβριο, την οποία θα παρακολουθήσουν αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο.

Ο Ναρουχίτο και η σύζυγός του Μασάκο Ουάντα αναμένεται να αναπτύξουν μια πιο σύγχρονη νοοτροπία. Ο νέος αυτοκράτορας, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου το 2017 ότι πίστευε πως «όπως νέοι άνεμοι φυσούν σε κάθε χρονική περίοδο, έτσι μεταβάλλεται και ο ρόλος της αυτοκρατορικής οικογένειας». «Θα επιθυμούσα να μάθω πολλά πράγματα από το παρελθόν, ενώ την ίδια στιγμή θα αναζητήσω και τον ιδανικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η αυτοκρατορική οικογένεια στο μέλλον», είχε πει.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, ο Ναρουχίτο πρέπει να συνεχίσει την κληρονομιά του πατέρα του, προσπαθώντας να διευρύνει το συναίσθημα της εγγύτητας προς τον λαό, κάτι που είχε οικοδομήσει ο αυτοκράτορας Ακιχίτο.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο γνώρισε τη σύζυγό του σε μια συγκέντρωση για τσάι το 1993. Η αυτοκράτειρα Μασάκο έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη και εργάστηκε ως διπλωμάτης πριν από τον γάμο της. Οπως είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους, αποδέχθηκε την πρόταση γάμου του Ναρουχίτο όταν της δήλωσε: «Μπορεί να έχεις ανησυχία και φόβους για την ένταξή σου στην αυτοκρατορική οικογένεια, αλλά θα σε προστατεύω σε ολόκληρη τη ζωή μου». Το αυτοκρατορικό ζευγάρι έχει αποκτήσει μία θυγατέρα, την πριγκίπισσα Αϊκο, που γεννήθηκε το 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, ως γυναίκα δεν δύναται να κληρονομήσει τον θρόνο. Η αυτοκράτειρα Μασάκο έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τη ζωή στα ανάκτορα και έχει παλέψει με τις πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να αποκτήσει έναν άρρενα διάδοχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάσχει από αγχώδη διαταραχή, ενώ πέρυσι ομολόγησε ότι ένιωθε μεγάλη ανασφάλεια που επρόκειτο να αναλάβει τα αυτοκρατορικά καθήκοντα. Παρ’ όλα αυτά, έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου να υπηρετήσει τον ιαπωνικό λαό.

Επόμενος στη σειρά διαδοχής είναι ο αδελφός του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, πρίγκιπας Φουμιχίτο, ο οποίος ακολουθείται στη σειρά διαδοχής από τον ανιψιό του νέου αυτοκράτορα, τον δωδεκάχρονο πρίγκιπα Χισαχίτο.
Πηγή: kathimerini.gr

The post Η Ιαπωνία αλλάζει σελίδα με νέο αυτοκράτορα appeared first on Enimerosi24.



Source link