Διάφορα

Η δεύτερη χρονιά του κύκλου Μίκης Θεοδωράκης της ΕΛΣ ανοίγει με δύο συναυλίες

…στις 2 και 5 Οκτωβρίου στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Μίκης Θεοδωράκης, Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης
2 Οκτωβρίου 2022

Πνευματικό εμβατήριο και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
5 Οκτωβρίου 2022

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο Μίκης Θεοδωράκης με την παρουσίαση σπουδαίων έργων του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη. Για την καλλιτεχνική περίοδο 2022/23 ο κύκλος ανοίγει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με δύο σημαντικές συναυλίες, στις 2 και 5 Οκτωβρίου, στις οποίες συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και διακεκριμένοι σολίστ.

Στην πρώτη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η Ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, με σολίστ στο πιάνο τον Τίτο Γουβέλη, θα ερμηνεύσουν τη Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης, έργο που σηματοδότησε την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη λόγια μουσική, το 1980. Για τη δημιουργία της εν λόγω συμφωνίας, ο Θεοδωράκης επέλεξε πρωτογενές υλικό από δύο έργα της περιόδου 1954-1960: την Πρώτη Σουίτα (1957) και το μπαλέτο Αντιγόνη (1957-58). Στο τρίτο μέρος του έργου, η Παιδική Χορωδία ερμηνεύει Το τραγούδι της γης (σε ποιητικό κείμενο Μίκη Θεοδωράκη), μια σύντομη ποιητική σύνθεση που ενσωματώνει αποσπάσματα από τις τραυματικές εμπειρίες του συνθέτη από πολέμους, εξορίες, διώξεις. O διακεκριμένος αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης διεύθυνε το συγκεκριμένο έργο για πρώτη φορά το 2006 με την ΚΟΑ. Μάλιστα, το 2005 ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του προς τον αρχιμουσικό Βουδούρη ανέφερε: «Θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου εάν σου ζητούσα να σκύψεις επάνω στη Δεύτερη Συμφωνία μου, που αποτελεί την κορύφωση της καθαρά συμφωνικής μου σκέψης; Νομίζω ότι θα ήταν μια αληθινή δικαίωση για ένα έργο ουσιαστικά άγνωστο στο ελληνικό κοινό».

Στις 5 Οκτωβρίου 2022, η «ιδεώδης ερμηνεύτρια έργων του Μίκη Θεοδωράκη» Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει μαζί με τον διακεκριμένο βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου το Πνευματικό εμβατήριο και με τον σημαντικό ερμηνευτή της νεότερης γενιάς Θοδωρή Βουτσικάκη μια επιλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Το Πνευματικό εμβατήριο είναι το δεύτερο λαϊκό ορατόριο του Θεοδωράκη, μετά το Άξιον εστί, το οποίο συνέθεσε το 1969 στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου βρισκόταν εξόριστος από τη δικτατορία. Προτάσσοντας την απλότητα των μελωδιών με τη χρήση λαϊκών οργάνων και βασισμένο στο πατριωτικό ποίημα του Άγγελου Σικελιανού, το έργο στόχευε στη διατύπωση ενός ξεκάθαρου μηνύματος απέναντι στη δικτατορία. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτούν μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, από το «Δρόμοι παλιοί» έως το «Άσμα ασμάτων» και το «Γελαστό παιδί», και από τη «Μαρίνα» έως την «Όμορφη πόλη», το «Ξημερώνει», το «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», τη «Νύχτα μαγικιά» κ.ά.
«Είχα τη χαρά και την τιμή να υπηρετήσω το μεγάλο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μια ολόκληρη ζωή, να μοιραστώ μαζί του συγκινητικές στιγμές, την επαφή με τόσους λαούς, τους αγώνες και την ιστορία τους, δίνοντας συναυλίες σε ελληνικά και παγκόσμια ακροατήρια», σημειώνει η σπουδαία Μαρία Φαραντούρη, η οποία έχει ερμηνεύσει το έργο του Θεοδωράκη σε όλο τον κόσμο. Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας της, παρουσίασε το Πνευματικό εμβατήριο (μαζί με την Κατάσταση πολιορκίας και την μπαλάντα του Μαουτχάουζεν) το 1991 στο Ηρώδειο, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα.

Μίκης Θεοδωράκης, Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης
2 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 18.30
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σολίστ: Τίτος Γουβέλης πιάνο
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ
Εισιτήρια: €8, €10, €12, €15, €20, €30 / Φοιτητικό, παιδικό: €8 / Περιορισμένης ορατότητας: €5

Πνευματικό εμβατήριο και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
5 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 19.30
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μπελώνης, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, Τεό Λαζάρου
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Σολίστ: Μαρία Φαραντούρη, Τάσος Αποστόλου, Θοδωρής Βουτσικάκης
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ
Εισιτήρια: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 / Φοιτητικό, παιδικό: €12 / Περιορισμένης ορατότητας: €10

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00) & www.ticketservices.gr

The post Η δεύτερη χρονιά του κύκλου Μίκης Θεοδωράκης της ΕΛΣ ανοίγει με δύο συναυλίες appeared first on Enimerosi24.

Πηγή