Ειδήσεις

Η Γαλλία διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με το Μαλί




Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021, 10:00

Το Παρίσι πέρασε από τις απλές απειλές στην πράξη. Μετά το δεύτερο πραξικόπημα που συνέβη στο Μαλί μέσα σε εννέα μήνες, η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει προς το παρόν τουλάχιστον κάθε στρατιωτική συνεργασία σε διμερές επίπεδο με την αφρικανική χώρα, όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Le Monde το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η απόφαση αυτή σημαίνει επίσης ότι παγώνουν μέχρι νεωτέρας όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Μαλί κατά των τζιχαντιστών που πραγματοποιούνται από τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα στα πλαίσια της επιχείρησης «Barkhane».

Η επιχείρηση αυτή μέχρι και προχθές βρισκόταν σε εξέλιξη στη βάση της συνεργασίας της Γαλλίας με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί. Η απόφαση αυτή του Εμμανουέλ Μακρόν ελήφθη μετά το πραξικόπημα της 24ης Μαΐου, το δεύτερο στη σειρά μέσα σε εννέα μήνες, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον συνταγματάρχη Γκοϊτά, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Μαλί, ο οποίος και εκθρόνισε τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό.

Το πάγωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των στρατιωτικών σχέσεων Γαλλίας – Μαλί σημαίνει στην πράξη ότι η χώρα αυτή που βρίσκεται σε πόλεμο με τους φανατικούς τζιχαντιστές έχει απολέσει σε αυτή τη φάση και την στρατιωτική αλλά και πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021, 10:00



Source link