Ειδήσεις

Η ένοπλη σύρραξη με την Κίνα δεν είναι επιλογή


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022, 08:02

Η ένοπλη αναμέτρηση ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα «δεν είναι επιλογή» και αυτό είναι «απόλυτο», τόνισε σήμερα η πρόεδρος της νήσου Τσάι Ινγκ-γουέν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της για την εθνική εορτή της χώρας, ωστόσο ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις παρότι διαβεβαίωσε πως έχει τη βούληση να συζητήσει με το Πεκίνο.

«Θέλω να καταστήσω σαφές στις αρχές του Πεκίνου ότι η ένοπλη αναμέτρηση δεν είναι επιλογή για τις δύο πλευρές μας κι αυτό είναι απόλυτο. Μόνο με σεβασμό στη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν στην εθνική μας κυριαρχία, τη δημοκρατία και την ελευθερία μπορεί να μπει θεμέλιο για την επανέναρξη εποικοδομητικών ανταλλαγών στα στενά της Ταϊβάν», ανέφερε η κυρία Τσάι.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενταχθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν είναι απαραίτητο, μολονότι η νήσος έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ανέβει πολύ τους τελευταίους μήνες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει επανειλημμένα φέτος ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιζόταν στρατιωτικά τη νήσο σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το δόγμα της «στρατηγικής αμφισημίας» της Ουάσινγκτον για το ζήτημα, παρότι η κυβέρνησή του διαβεβαιώνει πως η προσέγγιση δεν έχει αλλάξει.

Τον Σεπτέμβριο, η ένταση έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών: το Πεκίνο προχώρησε σε στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν, κάνοντας επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου εν είδει αντιποίνων για την επίσκεψη που έκανε στην Ταϊπέι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022, 08:07

Πηγή