Ειδήσεις

Επιστρέφει ο Sebastian Vettel στο Γκραν Πρι της Αυστραλίας-Οι αλλαγές που έγιναν στο «Albert Park Circuit»  


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, 19:30

Του Περικλή Χαλάτση

Από αύριο 7 Απριλίου έως και την Κυριακή 10 Απριλίου τα φώτα της δημοσιότητας που αφορούν τους αγώνες της F1 έχουν στραφεί στη διάσημη πίστα «Albert Park Circuit»  της Αυστραλίας. 

Τελευταία φορά που έγινε αγώνας της F1 στην Αυστραλία ήταν το 2019. Νικητής το 2019  ήταν ο Φινλανδός οδηγός της Mercedes (τώρα τρέχει με Alfa Romeo)  Valtteri Bottas. Προσπέρασε τον παγκόσμιο πρωταθλητή και τότε ομόσταυλό του Lewis Hamilton και «πήρε» την πρώτη του νίκη τη χρονιά εκείνη. Για να θυμηθούμε λίγο τι έγινε τότε ο Hamilton τερμάτισε 2ος και 3ος Max Verstappen ο οποίος λίγο πρίν την καρό σημαία πέρασε τον Sebastian Vettel.

Στην Αυστραλία ο Daniel Ricciardo έτρεξε για πρώτη φορά με την ομάδα της Renault αλλά δεν τερμάτισε γιατί του ξεκόλλησε το μπροστινό του φτερό. Στο Grand Prix της Αυστραλίας το ντεμπούτος τους έκαναν ο Βρετανός Lando Norris, ο Ταϊλανδός Alexander Albon και ο Βρετανός George Russell που σήμερα τρέχει με την ομάδα της Mercedes.

Στο φετινό Grand Prix της Αυστραλίας επιστρέφει ο Sebastian Vettel. Στα δύο προηγούμενα δεν έτρεξε γιατί είχε Covid 19.Αύριο Πέμπτη εκτός από τις τυπικές προετοιμασίες και την γνωριμία με την πίστα, δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο από αγωνιστικής πλευράς. Την Παρασκευή όμως 8/4 θα γίνουν τα ανεπίσημα δοκιμαστικά, το Σάββατο 9/4 τα επίσημα χρονομετρημένα και την Κυριακή 10/4 θα δούμε αγώνα. Και τις τρείς ημέρες (δοκιμές και αγώνα) η ΕΡΤ η Cosmote TV και η F1 TV Pro θα μεταδίδουν τις προσπάθειες των πιλότων .

Η πίστα κατασκευάσθηκε το 1993. Τέλειωσε το Δεκέμβριο του 1995 και το 1996 έγινε ο πρώτος αγώνας της F1.Σήμερα έχει συνολικό μήκος 5.278 μέτρα. Οι οδηγοί θα καλύψουν σε 58 γύρους 306.124 χλμ. Από το 2019 μέχρι σήμερα η Albert Park Circuit έχει υποστεί αρκετές βελτιώσεις κυρίως σε σημεία που επιχειρούνται τα προσπεράσματα έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλή.

Οι περισσότεροι θεατές που θα παρακολουθήσουν το φετινό αγώνα από κοντά επιλέγουν το περίπτερο Waite με θέα στη στροφή 10 αλλά και το Brabham Grandstand που έχει ένα καλό κομμάτι στο εξωτερικό της στροφής . Ωραία σημεία (γενικής εισόδου) βρίσκονται στη μακρινή πλευρά της λίμνης μεταξύ των στροφών 8-9 ή 9-10. Σ αυτά τα σημεία οι Αυστραλοί κάνουν τα  πικνίκ αναμένοντας είτε τις δοκιμές είτε τον αγώνα. Γίνεται ένας συνδυασμός αγώνα με διασκέδαση.

Στην Αυστραλία φέτος δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τις γόμες των ελαστικών που θα χρησιμοποιήσουν. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από την Pirelli. Ας μην ξεχνάμε ότι η πίστα από το 1995 δεν είχε αλλάξει – είχαν γίνει μόνο μερικά μπαλώματα – και ήταν επιβεβλημένο αυτά τα δύο χρόνια που ήταν εκτός λειτουργίας να γίνουν αλλαγές. 

Στο τελευταίο αγώνα οι πιλότοι της F1 είχαν διαμαρτυρηθεί για την κακή ποιότητα της ασφάλτου. Δεδομένου ότι ο αγώνας γίνεται σε δημόσιους δρόμους υπήρχαν φθορές που τους δημιουργούσε προβλήματα. Τελικά εγκρίθηκε η  ανακατασκευή της  πίστας για το GP του 2022 και λογικό ήταν να γίνει σε αρκετά σημεία επανασχεδιασμός. Οι Αυστραλοί έστρωσαν καινούργια άσφαλτο, έκαναν την πίστα πιο φιλική, άλλαξαν τη χάραξη και μεγάλωσαν το pitlane. 

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έγιναν ήταν στην πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση. Τα μονοθέσια ακουμπούσαν να είχαμε ατυχήματα γι αυτό η πίστα μεγάλωσε κατά 2.5 μέτρα. Κατά τέσσερα μέτρα έχει μεγαλώσει και η 3η στροφή. Κατά 7.5 μέτρα μεγάλωσε και η 6η στροφή. Είναι αρκετές οι αλλαγές που έγιναν σχεδόν σε όλες τις στροφές. Φαντασθείτε ότι σήμερα τα «εσάκια» θα τα περνούν ν ευθεία με ταχύτητες 330 χιλιόμετρα.

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ γύρου το κατέχει ο Michael Schumacher. Το 2004 έκανε 1:24.125 και από τότε δεν το έχει καταρρίψει κανένας. Για να δούμε φέτος θα σπάσει κάποιος από τους οδηγούς το ρεκόρ του Σούμι; 

Μετά από τον αγώνα στο Bahrain και στη Saudi Arabia στη βαθμολογία των οδηγών προηγείται ο Charles Leclerc (45β) ακολουθεί ο Carlos Sainz (33β) και ο Max Verstappen (25β). 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, 19:30

Πηγή