Ειδήσεις

Επαναπατρίζονται οι Ουκρανοί κυανόκρανοι από τη ΛΔ του Κονγκό


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, 06:03

Η Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου, ενημέρωσε τον ΟΗΕ για τον επαναπατρισμό των 250 Ουκρανών κυανόκρανων που είναι ανεπτυγμένοι στη ΛΔ Κονγκό, δήλωσαν χθες Τρίτη πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο ΟΗΕ έλαβε επίσημη ειδοποίηση για την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αποσύρει τη στρατιωτική της δύναμη, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού, των ελικοπτέρων και του εξοπλισμού, από την αποστολή διατήρησης της ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ Κονγκό», τη MONUSCO, εξήγησε εκπρόσωπος του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ουκρανική δύναμη που είναι ενσωματωμένη στη MONUSCO αποτελείται από «250 στρατιώτες. Ενημερωθήκαμε για αυτή την απόφαση και ευχαριστούμε την Ουκρανία για τη σθεναρή συνεισφορά της στη MONUSCO και σε άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πέραν των στρατιωτών, η Ουκρανία συνεισέφερε στην ειρηνευτική δύναμη στη ΛΔ Κονγκό έξι αξιωματικούς, πέντε αστυνομικούς και επτά πολίτες ειδικούς του Οργανισμού, διευκρίνισε.

Η Ουκρανία έχει επίσης αναπτύξει μέλη των ενόπλων της δυνάμεων σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ: στο Νότιο Σουδάν (16 στρατιωτικοί), στο Μαλί (12), στην Κύπρο (5), στην Αμπιέι του Σουδάν (4) και στο Κόσοβο (3), κατά τον Οργανισμό.

Από τη δική της πλευρά, η Ρωσία έχει γενικά μικρή παρουσία στις περίπου είκοσι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε διεθνές επίπεδο, στις οποίες συμμετέχουν κάπου 100.000 κυανόκρανοι.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, 06:03

Πηγή