Διάφορα

Επίθεση Ρουβίκωνα στο εστιατόριο του Μποτρίνι στο Χαλάνδρι


Ακολουθεί το κείμενο όπως ανέβηκε στο Indymedia

Το μέλλον τα επόμενα χρόνια είναι ήδη γραμμένο. Από την μία το κράτος με όλο και περισσότερες δυνάμεις βρίσκεται στις υπηρεσίες του διεθνούς και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, περνώντας αντεργατικούς νόμους και καταστέλλοντας τις όποιες φωνές αντίστασης. Από την άλλη το κεφάλαιο κάνει την δουλειά του συσσωρεύοντας όλο και περισσότερο πλούτο στα χέρια του, στις πλάτες κυρίως των εργατών και γενικότερα των μικρομεσαίων. Μονόδρομος για την τάξη μας είναι η μαχητική αντιπολίτευση στον δρόμο και η οργάνωση σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Λίγες μέρες πρίν, βγήκε στη δημοσιότητα μία καταγγελία ενός πρακτικά ασκούμενου στο εστιατόριο ‘’Etrusco’’ στην Κέρκυρα, στην οποία πέρα από τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο μαγαζί, αναφέρει και τον βασανισμό του από τον προϊστάμενο. Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι σε καθημερινή βάση του ασκούσε λεκτική και σωματική βία, πετώντας του καυτό λάδι και σβήνοντας πάνω του πυρακτωμένες σπάτουλες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ο εργαζόμενος δέχθηκε κλωτσιές και χαστούκια. Επίσης αναφέρει πως οι προϊστάμενοι δεν αφήνουν τους υπαλλήλους να πιούν νερό, παρά το γεγονός ότι δουλεύουν 13ωρα όρθιοι και σε υψηλές θερμοκρασίες και πως υποσιτίζονταν, αφού η εργοδοσία παρείχε μόνο ένα γεύμα την μέρα.
Το παραπάνω κάτεργο ανήκει στον γνωστό τηλεμαϊντανό/σεφ Έκτορα Μποτρίνι, κακέκτυπο έταιρου βρετανού τηλεμαϊντανού σεφ, ο οποίος παρουσιάζει διάφορα μαγειρικά ριάλιτι. Πέρα από την εικόνα που θέλει να πουλήσει λόγω δημοσιότητας η κάθε τηλεπερσόνα, τα ριάλιτι αυτά προωθούν το πρότυπο του υποτακτικού εργαζόμενου, ο οποίος αν θέλει να κερδίσει μια θέση στην κουζίνα οφείλει να αφήσει στην άκρη την όποια αξιοπρέπειά του και να δέχεται αδιαμαρτύρητα, στην καλύτερη, ‘’χαλαρό μπινελίκι’’ και στην χειρότερη εκσφενδονισμένα πιάτα και κατσαρόλες, από τον ευέξαπτο προϊστάμενο/ αφεντικό. Αν αυτή η εικόνα προβάλλεται μπροστά στις κάμερες, πίσω από αυτές, η πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια σκληρή. Το ‘’χαλαρό μπινελίκι’’ μετατρέπεται σε καθημερινή λεκτική βία σε σημείο ψυχολογικού πολέμου, ενώ τα εκσφενδονισμένα κουζινικά γίνονται βασανιστήρια με καυτό λάδι, πυρακτωμένα σκεύη, κλωτσιές και χαστούκια. Στο τοξικό αυτό περιβάλλον έρχονται να προστεθούν η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, τα απλήρωτα 12ωρα και η επισφάλεια.
Αυτή είναι η καθημερινότητα για κάθε εργάτη που επέλεξε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους πρακτικάριους. Οι πρακτικά ασκούμενοι είναι μιά είδική κατηγορία εργαζομένων. Σε πολλές σχολές η πρακτική άσκηση είναι προαπαιτούμενη για την απονομή του τίτλου σπουδών και υπεύθυνος για την βαθμολόγησή της, είναι το εκάστοτε αφεντικό. Η συνθήκη αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας, την τροφοδοτεί με αναλώσιμο και δωρεάν εργατικό δυναμικό, το οποίο μάλιστα βγάζει αδιαμαρτύρητα όλη την βρωμοδουλειά της επιχείρησης, αφού ελλοχέυει η ακύρωση της πρακτικής και άρα της ακαδημαϊκής χρονιάς με ότι συνεπάγεται αυτό σε οικονομικό κόστος για τους σπουδαστές.
Όλα τα παραπάνω περιστατικά δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, άλλα κανονικότητα. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά υπό τον φόβο της απόλυσης. Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα σε μαγαζί της Μυκόνου το οποίο πούλαγε κάποιου είδους εναλλακτισμό, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους στο σέρβις να δουλεύουν ξυπόλητοι στην καυτή άμμο και μετά τη βάρδια να γυρνούν στα κοντέινερ με εγκαύματα στα πέλματα.
Οι βαριές βιομηχανίες της Ελλάδας, τουρισμός και επισιτισμός/εστίαση, είναι σύγχρονα κάτεργα για τους εργαζόμενους και χρυσορυχεία για τα μεγάλα αφεντικά. Το κράτος είναι εκεί να βάλει πλάτη στο κεφάλαιο. Η νέα κυβέρνηση δέκα μόλις μέρες μετά την εκλογή της είχε ως μέλημα να καταργήσει την αυτονομία του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ με προεδρικό διάταγμα, τα οποία πλέον υπάγονται στο υπουργείο. Το μέλλον τα επόμενα χρόνια είναι ήδη γραμμένο. Από την μία το κράτος με όλο και περισσότερες δυνάμεις βρίσκεται στις υπηρεσίες του διεθνούς και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, περνώντας αντεργατικούς νόμους και καταστέλλοντας τις όποιες φωνές αντίστασης. Από την άλλη το κεφάλαιο κάνει την δουλειά του συσσωρεύοντας όλο και περισσότερο πλούτο στα χέρια του, στις πλάτες κυρίως των εργατών και γενικότερα των μικρομεσαίων. Μονόδρομος για την τάξη μας είναι η μαχητική αντιπολίτευση στον δρόμο και η οργάνωση σε πρωτοβάθμια σωματεία.

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

The post Επίθεση Ρουβίκωνα στο εστιατόριο του Μποτρίνι στο Χαλάνδρι appeared first on Enimerosi24.



Source link