Ειδήσεις

Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι-«Φούσκα των εσωτερικών υποθέσεων» λέει ο Διαλυνάς


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021, 18:42

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι επτά κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης με τα «φουσκωμένα» πιστοποιητικά αναπηρίας στα ΕΦΚΑ Πύλης Αξιού στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας τους ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης οι κατηγορούμενοι στην πλειοψηφία τους δήλωσαν αθώοι, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους απαγόρευσης από τη χώρα και για κάποιους εγγύηση 5.000 και 10.000 ευρώ.

Διαλυνάς: «Φούσκα των εσωτερικών υποθέσεων – Δεν ήρθε ούτε ένας μάρτυρας»

Ο συνήγορος υπεράσπισης δύο ψυχιάτρων, Νίκος Διαλυνάς, μίλησε λάβρος για την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «φούσκα των εσωτερικών υποθέσεων».

 

Όπως επεσήμανε: «Ο πελάτης μου ο ένας είπε ότι είναι αθώος. Ο δεύτερος είπε ότι μιλούσε με συναδέλφους του για περιπτώσεις δύσκολες, όπου έρχονταν καρκινοπαθείς, για ανθρώπους οι οποίοι από το 78% έπρεπε να γίνει 80% γιατί χάνανε το σπίτι τους και γενικά για ανθρώπους οι οποίοι ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και με δύσκολες παθήσεις. Φυσικά αφέθηκαν ελεύθεροι, οι περισσότεροι με απαγόρευση εξόδου.

 

Ο πελάτης μου ο ένας και αυτός με απαγόρευση εξόδου, ο δεύτερος που είπε ότι το έκανα αλλά το έκανα χωρίς λεφτά για κοινωνικούς λόγους, και αυτός με απαγόρευση εξόδου και με 10.000 εγγύηση. Αλλά το θέμα για μένα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι υπήρξε μια φούσκα των εσωτερικών υποθέσεων. Λυπάμαι που το λέω αλλά πλέον αυτή η ιστορία των εσωτερικών υποθέσεων με αυτές τις υποθέσεις πρέπει να σταματήσει και να τελειώσει».

Και πρόσθεσε: «Ενώ πήγαν συνάδελφοι δικηγόροι και τους είπαν την ίδια μέρα “πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκονται εδώ αυτοί οι άνθρωποι, είμαστε δικηγόροι και θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους”, τους είπαν θα σας ειδοποιήσουμε και δεν τους φώναξαν ποτέ».

Μάλιστα υποστήριξε ότι η υπόθεση κατέρρευσε και ότι δεν εμφανίστηκε κανένας μάρτυρας, ούτε βρέθηκαν χρήματα από δωροληψίες.

«Κατηγόρησαν ότι δήθεν έναν ονόματι Χ πήραν λεφτά για να του δώσουν μεγαλύτερο ποσοστό και αποδείχτηκε από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ότι πέρασε μεν αυτός αλλά δεν ξέρανε το όνομά του. Και άρα αφού δεν ξέρανε το όνομά του, δεν μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι στο ποσοστό αναπηρίας. Αυτή η ιστορία των εσωτερικών υποθέσεων να στέλνει κατηγορούμενους ανθρώπους με συνομιλίες χωρίς χρήμα. Πού είναι το χρήμα; Ούτε ένα ευρώ δεν βρήκαν. Πού είναι οι μάρτυρες; Ούτε ένας μάρτυρας δεν ήρθε».

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Μιχαηλίδης, δικηγόρος ενός εκ των επτά κατηγορουμένων δήλωσε πως ο εντολέας του βοηθούσε πολίτες για την ταχεία απονομή των συντάξεών τους με εντιμότητα αφιλοκερδώς.

«Αποδείξαμε στον ανακριτή και στον εισαγγελέα ότι δεν έγινε κατά νόμον καμία δωροδοκία και ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση», όπως ανέφερε.

Ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διευθυντή του ΙΚΑ ΕΦΚΑ και της δικηγόρου κόρης του, τόνισε πως δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση.

«Όπως είπα, όσο ογκώδης ήταν η δικογραφία, τόσο ισχνά αποδεικτικά στοιχεία περιείχε. Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Άλλοι με απαγόρευση εισόδου απ’ τη χώρα, άλλοι με καταβολή εγγυήσεων», σημείωσε.

Ενώ ο Απόστολος Μπαμπανάρας, δικηγόρος της γραμματέως επιτροπών του ΚΕΠΑ δήλωσε πως η πελάτης του ποτέ δεν νόθευσε κάποιο έγγραφο.

«Από τις εξηγήσεις που δώσαμε και σύμφωνα με το απολογητικό καλύψαμε τόσο τον ανακριτή όσο και τον εισαγγελέα. Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους χωρίς την επιβολή εγγυήσεων. Δεν έχει την οιαδήποτε εμπλοκή. Δεν αλλοίωσε, δεν νόθευσε ποτέ το οποιοδήποτε έγγραφο των επιτροπών. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι και στο ακροατήριο ή και πριν το ακροατήριο θα απαλλαγεί των κατηγοριών οι οποίες τη βαρύνουν αυτή τη στιγμή».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορίες που τους βάρυναν είναι οι εξής: Εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία δωροληψία, ψευδή βεβαίωση, απάτη, παραβίαση και χρήση υπηρεσιακού απορρήτου, νόθευση εγγράφου, διακίνηση ναρκωτικών και εμπορία επιρροής.

Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί επτά άτομα ενώ φέρεται να εμπλέκονται συνολικά 69, ανάμεσά τους 29 γιατροί.

Οι επτά φερόταν να χρησιμοποιούν κωδικοποιημένα μηνύματα και συνθηματικά για να προστατευτούν από τις αρχές, ενώ μάλιστα απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες για τη συνεννόησή τους, και είχαν ως σκοπό την ταχύτερη χορήγηση συντάξεων και την επίτευξη πιο ευνοϊκών αποφάσεων για τους πελάτες τους. Με την υπόθεση ασχολήθηκε εκτενώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. μετά από καταγγελία ΑμεΑ.

Πηγή: thesstoday.gr

Πηγή