Ειδήσεις

Εκτός SWIFT ρωσικές τράπεζες


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022, 00:45

Εκτός συστήματος Swift βρίσκονται πλέον οι ρωσικές τράπεζες, έπειτα από ανακοινώσεις τις προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Δεσμεύουμε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό ισοδυναμεί με πάγωμα συναλλαγών. Καθίσταται, την ίδια στιγμή, αδύνατη η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα», τόνισε αρχικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

First, we commit to ensuring that a certain number of Russian banks are removed from SWIFT.⁰

It will stop them from operating worldwide and effectively block Russian exports and imports.


— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022

Όπως ανακοίνωσε, ρωσικές τράπεζες θα βρεθούν εκτός Swift. Επίσης, θα δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, μένουν εκτός αγορών οι ολιγάρχες.

«Θα απαγορεύσουμε στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία στις αγορές μας. Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία. Αλλά με αυτό που κάνει καταστρέφει και το μέλλον της χώρας του» συνέχισε η Φον ντερ Λάιεν.

Πιο αναλυτικά είπε:

Θα προτείνω ορισμένες ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το SWIFT και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση του πολέμου. Οι τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Έτσι θα αφαιρέσουμε τη δυνατότητα από τον Πούτιν να βρει χρήματα για την πολεμική του μηχανή.

Για τους ολιγάρχες, θα μπλοκάρουμε την περιουσία τους και θα κόψουμε δυνατότητα στο εξωτερικό,, αποκόπτοντας τη Ρωσία από τις αγορές.

Κοινή δήλωση για αποπομπή της Ρωσίας από το Swift

Η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ μόλις εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και ανακοινώνουν ότι θα αποκόψουν από το SWIFT συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία που θα την απομονώσουν περαιτέρω τ από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», αναφέρουν.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν την αφαίρεση «επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το Swift είναι το σύστημα που επιτρέπει την ομαλή και γρήγορη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων.

Δείτε τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Κομισιόν:

In coordination with 🇺🇸🇫🇷🇩🇪🇮🇹🇨🇦🇬🇧 I will now propose new measures to EU leaders to strengthen our response to Russia’s invasion of Ukraine and cripple Putin’s ability to finance his war machine. https://t.co/iU2waDzo9s


— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022

Πηγή