Ειδήσεις

Εκλογές στην Τουρκία: Μονομαχία Ερντογάν

Στις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μονομαχία Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας φαίνεται να προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll.που έγινε από 1 έως 3 Απριλίου.

Το ΑΚΡ λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ηγείται ο αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αντίθετα σε πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 48,9% και  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 41,5%. 

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δημοσκόπηση της Metropoll, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με διαφορά 1,5 ποσοστιαίας μονάδας και συγκεκριμένα με 42,6% έναντι 41,1% του προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metropoll, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παίρνει το 11,2%, ενώ το δεξιό Καλό Κόμαμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου 8,4%.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, περιορίζεται στο 4,5%. Το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται να λαμβάνει το 2,3%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα μένουν κάτω του 1%, με εξαίρεση ίσως το αριστερό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΤΙΡ), που με 0,9% δίνει τη μάχη για να ξεπεράσει το όριο αυτό.

Στα ποσοστά αυτά δεν είναι ενσωματωμένο το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα, 6,4% και 5% αντίστοιχα. Με κατανομή ωστόσο και του ποσοστού των αναποφάσιστων, η δύναμη του ΑΚΡ ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο 40,1%, του CHP στο 24,6%, του HDP στο 12,8%, του Καλού Κόμματος στο 9,6%, του ΜΗΡ στο 5,1% και του Κόμματος Πατρίδας του Ιντζέ στο 2,7%.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Metropoll, πρώτον οι προεδρικές εκλογές θα επαναληφθούν στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και δεύτερον αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του έτερου υποψηφίου Μουχαρέμ Ιντζέ το ποσοστό του οποίου φαίνεται συνεχώς να ανεβαίνει και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll φτάνει το 5%.

Στην πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου, για τους άλλους υποψήφιους προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

Μουχαρέμ Ιντζέ: 7,2%

Σινάν Ογάν: 2,4%

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας ALF, που έγινε από 8 έως 12 Απριλίου:

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 47,4%

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 43,9%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 6,5%

Σινάν Ογάν: 2,2%

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή