Ειδήσεις

«Δύσκολα θα εξομαλυνθεί η εφοδιαστική αλυσίδα , καθώς λείπουν 350 κωδικοί βασικών φαρμάκων»


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 12:13

Ρεπορτάζ : Θάνος Ι. Ξυδόπουλος

Ο πρόεδρος της ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, κ . Ανδρέας Γαλανόπουλος μιλώντας στο zougla.gr για τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας υπογραμμίζει τα εξής:

«Θεωρώ ότι με τα κυβερνητικά μέτρα δεν θα έχουμε γρήγορη εξομάλυνση στην αγορά. Σήμερα έχουμε ελλείψεις σε 350 κωδικούς και μιλάμε για φτηνά φάρμακα που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης όπως αντιφλεγμονώδη , αντιπυρετικά , αντι υπερτασικά, παιδικά σιρόπια.  Oπως γνωρίζετε είμαστε σε ένα κοκτέιλ ιώσεων , γρίπης  και της πανδημίας.  Οι πολίτες είναι ανήσυχοι .Το βασικό πρόβλημα είναι οι πρώτες ύλες που έρχονται από Κίνα , Ινδία, Βιετνάμ. Καθυστερούν πολύ, καθώς  έχει ακριβύνει κατά 50  η μεταφορά τους.   Αυτό που όλοι γνωρίζουν στο φαρμακευτικό κλάδο είναι ότι ο Δυτικός κόσμος δεν παράγει τίποτα σε επίπεδο πρώτων υλών. Ακόμα και οι Αμερικανικές φαρμακευτικές  εταιρίες κολοσσοί είναι εγκλωβισμένες σε αυτή  τη πρωτόγνωρη κατάσταση .  Η κρίση της πανδημίας απέδειξε ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ανά το κόσμο περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού… τους προμηθευτές πρώτων υλών από την Ασία  για να  μπορούν να  παράγουν εγκαίρως τους κωδικούς των φαρμάκων τους. Κανείς δε μπορεί να έχει  μία  ολοκληρωμένη εικόνα το πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Όσο θα έχουμε ζήτηση… λόγω ιώσεων , τόσο η κατάσταση θα είναι  ασφυκτική με  ελλείψεις σε βασικούς καθημερινούς κωδικούς». 

Σημειώνεται πως η ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ (Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής) προμηθεύει 1.800 φαρμακεία στην Περιφέρεια Αττικής.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 12:13

Πηγή