Ειδήσεις

Διεθνείς εκκλήσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές για τήρηση της εκεχειρίας


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Απριλίου 2023, 05:25

Αμερικανική στρατιωτική δύναμη απομάκρυνε τις πρώτες πρωινές ώρες τους αμερικανούς διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και καλά πληροφορημένη πηγή την οποία δεν κατονομάζει.

Μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για την επιχείρηση εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.

Η διοίκηση της RSF ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στην επιχείρηση εκκένωσης χρησιμοποιήθηκαν έξι αεροσκάφη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Σαουδική Αραβία άρχισε νωρίτερα να οργανώνει την απομάκρυνση πολιτών χωρών του Κόλπου μέσω λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα, 650 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η Ιορδανία είχε γνωστοποιήσει ότι θα χρησιμοποιούσε την ίδια οδό.

Δυτικές χώρες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εκκένωσης με αεροσκάφη από το Τζιμπουτί, παρότι ο σουδανικός στρατός έχει προειδοποιήσει πως δεν θεωρεί ασφαλή τα αεροδρόμια.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και πολλές κυβερνήσεις έχουν απευθύνει έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνηθείσα εκεχειρία και να ανοίξουν ασφαλή δίοδο για την εκκένωση αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται.

Οι εχθροπραξίες του Σαββάτου παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι»), και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.

Ο επικεφαλής της RSF κατηγόρησε χθες Σάββατο τον σουδανικό στρατό ότι «δεν σεβάστηκε την εκεχειρία», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. «Αν τη σεβαστούν, θα τη σεβαστούμε κι εμείς», συμπλήρωσε.

Οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Απριλίου 2023, 05:26

Πηγή