Ειδήσεις

Διαδήλωση στο Γερεβάν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης




Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 03:29

Περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία του Γερεβάν, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Κοτσαριάν, καθώς ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Αρμενία.

Την Πέμπτη, στον ίδιο χώρο, άλλοι τόσοι παρακολούθησαν την ομιλία του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν ταραχές στην περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Την Παρασκευή, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά, κατέβηκαν στους δρόμους, κρατώντας σημαίες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του πολιτικού σχηματισμού του 66χρονου Κοτσαριάν, ο οποίος κυβέρνησε την πρώην σοβιετική δημοκρατία από το 1998 μέχρι το 2008. Ο συνασπισμός «Αρμενία» του οποίου ηγείται συγκεντρώνει ποσοστό 29% στην πρόθεση ψήφου και προηγείται ελαφρά, στις δημοσκοπήσεις, του «Κοινωνικού Συμφώνου», του κόμματος του Πασινιάν.

«Εμπιστευόμαστε τον Κοτσαριάν, του εμπιστευόμαστε τη ζωή μας και το μέλλον του έθνους μας», δήλωσε μια διαδηλώτρια, η γιατρός Μεντέα Πετροσιάν. «Έσωσε τη χώρα μας από τον γκρεμό στο παρελθόν. Ακόμη και γίνει νέος πόλεμος (μαζί του) θα τον κερδίσουμε. Τα σύνορά μας θα είναι ασφαλή», υποστήριξε.

Η Αρμενία ηττήθηκε στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρυσι το φθινόπωρο. Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 6.000 άνθρωποι, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη τα οποία είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στον πρώτο πόλεμο, τη δεκαετία του 1990, για τον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ήττα αυτή οδήγησε σε πολιτική κρίση, αναγκάζοντας τον 46χρονο Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να ανανεώσει τη θητεία του.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 03:29



Source link