Ειδήσεις

Διαδήλωση με αίτημα να επισπευστεί η αποχώρηση του Γαλλικού στρατού


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, 06:15

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Κυριακή σε πόλη στο βόρειο Μάλι για να απαιτήσουν να επισπευστεί η αποχώρηση της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής Μπαρχάν, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο οι οργανωτές και αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι.

«Δίνουμε από σήμερα (σ.σ.: χθες Κυριακή) τελεσίγραφο 72 ωρών για την οριστική αποχώρηση της Μπαρχάν», ανέφεραν οι διαδηλωτές, που παρουσιάζονται ως «οι ζωντανές δυνάμεις» της Γκαό, πόλης στο βόρειο Μάλι που πλήττεται συχνά από επιθέσεις τζιχαντιστών.

Στην Γκαό βρίσκονται οι τελευταίοι στρατιωτικοί της Γαλλίας που είναι παρόντες στο Μάλι και σταδιακά μετεγκαθίστανται στον Νίγηρα.

Οι σχέσεις της στρατιωτικής χούντας που ασκεί την εξουσία στην Μπαμακό και το Παρίσι επιδεινώθηκαν ραγδαία τους τελευταίους μήνες. Η αφρικανική χώρα και η άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη ήρθαν σε ρήξη έπειτα από εννιά χρόνια συνεχούς γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

«Να ξεκουμπιστεί η Μπαρχάν», «προστάτιδα και σύμμαχος των τρομοκρατικών οργανώσεων», «καμιά ξένη δύναμη δεν θα πάρει λάφυρο το Μάλι », είχαν γράψει μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές σε πανό και πλακάτ, απαθανάτισαν φωτογραφίες που έστειλαν οι οργανωτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέτοιου είδους μηνύματα κυκλοφορούν ευρέως σε αντιγαλλικούς κύκλους και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση της Γαλλίας καταγγέλλει συχνά ότι διεξάγονται μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον της στο Μάλι .

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έγιναν δεκτοί «από τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών του κυβερνήτη, στο οποίο επέδωσαν τη διακήρυξή τους», είπε στο AFP ο Ισά Ιντρισά, υπεύθυνος επικοινωνίας του κυβερνήτη. Τις λεπτομέρειες για τη διαδήλωση επιβεβαίωσαν και άλλοι τοπικοί αιρετοί.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, 06:16

Πηγή