Διάφορα

Δεν πάνε σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας οι «27»

«Τρέχουν» τις διαδικασίες για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Διπλωματικός μαραθώνιος στις Βρυξέλλες – Σήμερα, Παρασκευή, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για επιπλέον προμήθειες LNG – Ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε μήνυμα ενότητας, μιλώντας στις Συνόδους ΝΑΤΟ και ΕΕ – Προσχέδιο συμπερασμάτων: Καταδικάζουν την εισβολή Πούτιν, δεν αποφασίζουν ακόμα νέες κυρώσεις

Δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τους «27» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με το Reuters, στη γνώση του οποίου περιήλθε έγγραφο του προχεδίου, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν «να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου» εν όψει του επόμενου χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου -κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι «27» θα συζητήσουν το σχέδιο αυτό σήμερα, Παρασκευή, όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επιπλέον προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ για τους επόμενους δύο χειμώνες.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία και παραμένει έτοιμο για επιπλέον συντονισμένες κυρώσεις. Παράλληλα, καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με όσα έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα και να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες κυρώσεις.

«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως» τονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο προσχέδιο συμπερασμάτων, που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στο τελευταίο εδάφιο του προσχεδίου, αναφέρεται ότι η Ρωσία επιτίθεται κατά αμάχων και στοχοποιεί μη στρατιωτικούς στόχους, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που μαίνεται ο πόλεμος καθώς και να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, ενώ ζητά τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία και τον λαό της, όπως και τη βούλησή τους να παράσχουν υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και υλικό. Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ηγέτες αναφέρονται στο ζήτημα των εκατομμυρίων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ παραδέχονται ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί πρόκληση για τα κράτη υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για την στήριξη των κρατών μελών που θα φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.

Παράλληλα, η Ευρώπη δεσμεύεται τόσο για τη αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όσο και για την παροχή στήριξης στην ουκρανική κυβέρνηση και τις ανάγκες της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει το κείμενο, συμφωνεί στη σύσταση ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες, ενώ ζητά και τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ταμείου. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συμπαρασταθούν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και στο λαό της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε νωρίτερα στους Ευρωπάιους ηγέτες, και κατόπιν συνεχίστηκε η συζήτηση για την Ουκρανία και την στήριξη που θα παράσχουν στο Κίεβο οι «27».

Παράλληλα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες, οι 30 χώρες-μέλη αποφάσισαν να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, προειδοποίησαν τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε χρήσης χημικού ή βιολογικού όπλου και αποφάσισαν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών, παρέχοντας και σχετική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά και να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Πηγή protothema.gr

The post Δεν πάνε σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας οι «27» appeared first on Enimerosi24.

Πηγή