Ειδήσεις

Γιούλη Ηλιοπούλου: «Αγαπώ πάντα την τηλεόραση»

Η  ταλαντούχα Γιούλη Ηλιοπούλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τη γνωρίσαμε το 1996 όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά η εκπομπή «Λογοδοσμένοι» αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της σε αρκετές ενδιαφέρουσες και επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή βιβλίων.

«Σε όποιο πόστο και να βρίσκομαι είναι εξίσου ενδιαφέρον. Ολοκληρωμένη νιώθω μόνο όταν αγκαλιάζω το παιδί μου, στη δουλειά μου βρίσκομαι συνεχώς σε αναζήτηση και επιθυμώ να δοκιμάζομαι σε καινούργιες προσκλήσεις» αναφέρει η πολυτάλαντη καλλιτέχνις και συμπληρώνει: «Η παιδική μου σκηνή είναι το δεύτερο πολυαγαπημένο παιδί μου μετά την κόρη μου. Φέτος έγινε 20 χρόνων και ήταν μεγάλο δώρο για μένα και τούς συνεργάτες μου να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας σ ένα γεμάτο από κόσμο μεγάλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, μέσα σε μία εφιαλτική πραγματικότητα με τον κορωνοϊό να χτυπάει αλύπητα τον πολιτισμό».

Η όμορφη ηθοποιός ερωτηθείσα αν θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην τηλεόραση είπε: «Ποτέ δεν λέω ποτέ. Αν και η θεατρική μου σκηνή είναι προτεραιότητα μου, αν έρθει μια ενδιαφέρουσα πρόταση και έχω τη δυνατότητα να διαθέσω τον χρόνο εκείνη την περίοδο, θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά. Αγαπώ πάντα την τηλεόραση».

Ακόμη η Γιούλη Ηλιοπούλου αποκαλύπτει στο zougla.gr τι της αρέσει να κάνει όταν δεν εργάζεται, καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Μιλήστε μας για την Παιδική και Εφηβική Σκηνή σας, η οποία μετρά 20 χρόνια. Ποια η εμπειρία σας  από αυτήν την καλλιτεχνική σας ενασχόληση;

Η παιδική μου σκηνή είναι το δεύτερο πολυαγαπημένο παιδί μου μετά την κόρη μου. Φέτος έγινε 20 χρόνων και ήταν μεγάλο δώρο για μένα και τούς συνεργάτες μου να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας σ ένα γεμάτο από κόσμο μεγάλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, μέσα σε μία εφιαλτική πραγματικότητα με τον κορωνοϊό να χτυπάει αλύπητα τον πολιτισμό. Το να δημιουργείς θέατρο για παιδιά και εφήβους είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση και εμπεριέχει μεγάλη ευθύνη .Η εμπειρία μου σε αυτό πού κάνω είναι μεγάλη μετά από είκοσι χρόνια όμως δεν σταματώ να ανακαλύπτω να μαθαίνω και να εξελίσσομαι μέσα από τη διαδικασία μιας νέας παράστασης.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά τα έργα που σκηνοθετείτε;

Επιλέγω τα έργα πού με συγκινούν, που ανοίγουν δρόμους στο μυαλό μου, που με κάνουν να χαμογελώ συνεπαρμένη, τα κλασικά κυρίως αριστουργήματα πού ταξιδεύω μαζί τους και με ενθουσιάζει ο τρόπος πού στέλνουν τα σπουδαία μηνύματα για τα παιδιά.

Είστε ηθοποιός, συγγραφέας, και σκηνοθέτις.  Με ποια ιδιότητα νιώθετε πιο ολοκληρωμένη;

Το να δημιουργείς κόσμους γράφοντας ένα κείμενο είναι διαφορετική δουλειά, από το να ζωντανεύεις αυτούς τους κόσμους συνθέτοντας μία παράσταση και προφανώς είναι άλλη δουλειά να ερμηνεύεις τους χαρακτήρες αυτού του κόσμου πάνω στη σκηνή. Είναι όμως ταυτόχρονα όλα αυτά μέρος της ίδιας δουλειάς. Σε όποιο πόστο και να βρίσκομαι είναι εξίσου ενδιαφέρον. Ολοκληρωμένη νιώθω μόνο όταν αγκαλιάζω το παιδί μου, στη δουλειά μου βρίσκομαι συνεχώς σε αναζήτηση και επιθυμώ να δοκιμάζομαι σε καινούργιες προσκλήσεις.

Πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Πήτερ Παν και Τίνκερμπελ στη Χώρα του Ποτέ»  και ποια στοιχεία της θεωρείτε ότι συνέβαλαν στη θετική αποδοχή της από το κοινό;

.Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, δεν λες δηλαδή τώρα φτιάχνω μία επιτυχημένη παράσταση, με τον Πήτερ Πάν λειτούργησα όπως με όλα μου τα έργα, έβαλα όλη την αγάπη και την εμπειρία μου και επέλεξα ταλαντούχους συνεργάτες. Τα παιδιά εισπράττουν από την παράσταση σημαντικά μηνύματα ζωής, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύουν σε κόσμους φανταστικούς και διασκεδάζουν .Τα παιδιά ταυτίζονται με τούς ήρωες του έργου που είναι και αυτοί παιδιά και έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα και το τραγούδι της παράστασης με τίτλο νεραϊδόσκονη και φως πού σημειώνει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η τηλεόραση είναι μέσα στα σχέδια σας; Θα θέλατε να επιστρέψετε είτε ως ηθοποιός σε κάποιο σίριαλ, είτε ως παρουσιάστρια;

Ποτέ δεν λέω ποτέ. Αν και η θεατρική μου σκηνή είναι προτεραιότητα μου, αν έρθει μια ενδιαφέρουσα πρόταση και έχω τη δυνατότητα να διαθέσω τον χρόνο εκείνη την περίοδο, θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά. Αγαπώ πάντα την τηλεόραση.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;  

Όταν δεν εργάζομαι, πάντα εργάζομαι, γιατί η δική μου εργασία είναι και το χόμπι μου. Έχω ανάγκη να δημιουργώ, μου δίνει μεγάλη χαρά. Στη διάρκεια της καραντίνας που δεν μπορούσα να είμαι στο θέατρο , έγραψα τραγούδια, που ήδη κυκλοφόρησαν και σημειώνουν επιτυχία. Φυσικά υπάρχουν και λίγες ώρες χαλάρωσης, διαβάζω, βλέπω μια καλή ταινία ή μαγειρεύω, απλά πράγματα. Δεν μπορώ να περιγράψω τον εαυτό μου με ακρίβεια, είμαι σύνθετη όπως όλοι οι άνθρωποι, σίγουρα δεν είμαι πολύ γήινη, μάλλον στα παραμύθια βρίσκω το φυσικό μου περιβάλλον. Οι φίλοι μου λένε πως έχω χιούμορ, χαίρομαι να βλέπω χαρούμενους ανθρώπους γύρω μου.

Πείτε μας λίγα λόγια για την κόρη σας την Κρίστελ Καπερώνη. Πώς νιώθετε που ασχολείται με την υποκριτική  και  αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί σε μια αξιόλογη παράσταση;

Η Κρίστελ Καπερώνη, το μονάκριβο παιδί μου είναι ο λόγος που άρχισα να ασχολούμαι με την Παιδική μου σκηνή όταν ακόμη ήταν πολύ μικρή. Είμαι μια περήφανη μαμά γιατί έχω ένα πλάσμα ταλαντούχο, υπεύθυνο, γενναιόδωρο. Καμαρώνω όταν διαβάζω τόσο καλές κριτικές για τις υποκριτικές της ικανότητες κι όταν ακούω τόσο καλά λόγια για κείνη, τη θαυμάζω κι εγώ πραγματικά. Φέτος πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά σε μια πολύ αξιόλογη πρωτοποριακή παράσταση – performance στο θέατρο Tempus verun  Εν Αθήναις, πλάι στον Αντίνοο Αλμπάνη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου, ενώ προετοιμάζει μια καινούργια παράσταση με κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου στην οποία σκηνοθετεί.

Τα θέματα της κακοποιητικής συμπεριφοράς που αφορούν τον χώρο του θεάματος πόσο σας προβληματίζουν;

 Με στενοχωρούν αφάνταστα και με θυμώνουν οι κακοποιητικές συμπεριφορές σε όποιον χώρο κι αν συμβαίνουν, πόσο μάλλον στον χώρο του Πολιτισμού. Είναι σημαντικό να μιλούν τα θύματα, να δημοσιοποιούνται τέτοιες συμπεριφορές και είναι απαραίτητο να γίνουν οι νόμοι πολύ πιο αυστηροί, ειδικά όταν πρόκειται για κακοποίηση ανηλίκων. Προβληματίστηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα για τέτοιου είδους συμπεριφορές ανθρώπων που γνώριζα και είχα σχηματίσει άλλη εντύπωση για εκείνους. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, άρχισαν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον ελεεινό τρόπο αφού πρώτα απέκτησαν εξουσία.

Τι ονειρεύεστε για σας προσωπικά και για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Ονειρεύομαι να είμαι σε θέση να δημιουργώ πάντα όμορφα πράγματα που να αφορούν τους ανθρώπους. Ονειρεύομαι έναν κόσμο ειρηνικό. Θέλω η κόρη μου και κάθε παιδί της Γης να ζήσουν καλύτερα χρόνια στο μέλλον, να μπορούν να δημιουργούν απερίσπαστοι, υγιείς και ελεύθεροι όπως αξίζει σε όλα τα παιδιά που ζουν τόσο δύσκολες μέρες, σε όλον τον Πλανήτη, τα τελευταία χρόνια.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Φεστιβάλ  Παραμυθιού – Κόκκινη Κλωστή

Το φεστιβάλ παραμυθιού, το δημιούργησα με μια ομάδα άξιων συνεργατών, το 2015 στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος. Ξεκίνησε με ένα πολύ μεγάλο και σύνθετο πρόγραμμα με 120 δράσεις. Δυστυχώς δεν παρουσιάστηκε τα 2 χρόνια που ήμασταν σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Επέστρεψε φέτος τον Νοέμβριο στο ΙΝΤΕΑΛ  με τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της Παιδικής μας σκηνής .Το πρόγραμμά μας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου, με τις παραστάσεις «Πήτερ Παν και Τίνκερμπελ στη Χώρα του Ποτέ» που ήρθε για 3η χρονιά και την Κοκκινοσκουφίτσα στο Δάσος των Παραμυθιών σε ένα αλλιώτικο πρωτοποριακό  ανέβασμα σε σκηνοθεσία της πολυβραβευμένης  Έλενας Μαυρίδου.

Μιλήστε για το βιβλίο σας «Η Μικρή Ευτυχία και ο Κρυστάλλινος Πλανήτης»

Η Μικρή Ευτυχία και ο κρυστάλλινος πλανήτης είναι το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά και θα κυκλοφορήσει το 2022, οι ιστορίες μου ντύνονται με σκίτσα του ταλαντούχου Φώτη Φωτίου που ζωντανεύει τους ήρωες μου και τις δράσεις τους. Η Ευτυχία, η Χαρά, η Δύναμη, η Καλοσύνη και πολλές ακόμη σημαντικές αξίες και έννοιες γίνονται σούπερ ήρωες και έρχονται από τον εύθραυστο Κρυστάλλινο Πλανήτη τους στη Γη. Θα παλέψουν για να σώσουν τον δικό μας Πλανήτη από την καταστροφή που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, κυρίως εξαιτίας της απληστίας των ανθρώπων.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Προετοιμάζω τα κείμενα για την καινούργια παράσταση της Παιδικής μου σκηνής για την σεζόν 2022-2023, γράφω νέα τραγούδια που μου έχουν ζητηθεί από αξιόλογους ερμηνευτές και θα κυκλοφορήσουν από την ALPHA RECORDS. Το καλοκαίρι θα ετοιμάσω το πρόγραμμα για το νέο παιδικό μας κανάλι moutrakia kids tv, επίσης αυτές τις μέρες ολοκληρώνω ένα τηλεοπτικό σενάριο που μου ζητήθηκε από τηλεοπτικό παραγωγό, προκειμένου να προταθεί στα τηλεοπτικά κανάλια την ερχόμενη σεζόν.

 

 

Πηγή