Ειδήσεις

«Γιορτάζοντας 100 χρόνια καινοτομίας στο Διαβήτη» 


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, 11:02

Πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης, οι ζωές των ατόμων με διαβήτη ήταν σύντομες. Το 1921, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη – αυτή της ινσουλίνης – που άλλαξε για πάντα τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη. 

Το 2021 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, της πρώτης θεραπείας που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

H Lilly ήταν η πρώτη εταιρεία που υλοποίησε μαζική παραγωγή και διέθεσε την ινσουλίνη Iletin το 1923. Μέχρι και το 1925, η Lilly είχε διανείμει συνολικά 217 εκατομμύρια μονάδες ινσουλίνης προσφέροντας ελπίδα για ζωή στα άτομα με διαβήτη.

Για να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο, θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη ζωή του Leonard Thompson, του πρώτου ατόμου με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη το 1922, όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Φέροντας τον τίτλο Leonard, ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα του παρελθόντος αλλά και την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ινσουλίνης και των άλλων θεραπειών στο διαβήτη στα χρόνια που ακολούθησαν.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση με ψηφιακή ένωση μέσω πλατφόρμας Αθήνας & Θεσσαλονίκης και με live streaming σε όλη η Ελλάδα, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες Επιστήμονες Υγείας που ασχολούνται καθημερινά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, τονίζοντας την τεράστια σημασία – της ανακάλυψης της ινσουλίνης και της ευρείας διάθεσής της – για τη ζωή των ασθενών ενώ υπογράμμισε τη διαχρονική δέσμευση της Φαρμασέρβ-Λίλλυ να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διαχείριση της παγκόσμιας αυτής μάστιγας. 

Προσφωνήσεις απηύθυναν, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Η Σωτηρία», Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ, Δ/ντης Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Α.Π.Θ. 

Εκ μέρους των συλλόγων ασθενών, την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και η κ. Βασιλική Λούβαρη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη. 

Η εκδήλωση αποτελείτο από τέσσερις θεματικές ενότητες με σκοπό οι 23 διακεκριμένοι Επιστήμονες που συμμετείχαν ως ομιλητές και πρόεδροι να μας ταξιδέψουν στα 100 χρόνια εξελίξεων & καινοτομίας.

H πρώτη ενότητα αφορούσε το «Παρελθόν» και περιλάμβανε παρουσίαση των επιστημονικών ορόσημων που οδήγησαν στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τις αλλαγές στις ζωές των ατόμων με διαβήτη πριν και μετά την κυκλοφορία της ινσουλίνης και την περιγραφή των επιστημονικών επιτευγμάτων στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη τον 20ο αιώνα. 

Η δεύτερη ενότητα εστιαζόταν στο «Παρόν» με σημαντικές παρουσιάσεις για την τρέχουσα θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2, την υπογλυκαιμία ως τροχοπέδη στην επίτευξη γλυκαιμικής ρύθμισης στο διαβήτη και τη διαχείρισή της, καθώς και τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις υπό το πρίσμα των μικρό- και μακρο- επιπλοκών.

Η τρίτη ενότητα σχετιζόταν με το «Μέλλον» στη θεραπεία της ινσουλίνης και των άλλων αντιδιαβητικών φαρμακευτικών θεραπειών, την αντιμετώπιση του διαβήτη πέραν των φαρμακευτικών λύσεων, το ρόλο της Φαρμασέρβ-Λίλλυ στις θεραπευτικές εξελίξεις και τις οικονομικές διαστάσεις της καινοτομίας στον διαβήτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέταρτη ενότητα που επιχείρησε να ανιχνεύσει «την επίδραση του διαβήτη στη ζωή, στις προσδοκίες αλλά και στην τέχνη».

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του διαβήτη μέσω συνεντεύξεων ανέτρεξαν στα 100 αυτά χρόνια εξελίξεων και καινοτομίας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας.

 

Πηγή