Ειδήσεις

Γιατροί απευθύνουν κάλεσμα για μια παγκόσμια δράση κατά των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα



Περίπου 200 επαγγελματίες υγείας διαδήλωσαν σήμερα, Σάββατο, μπροστά από το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, για να ζητήσουν οι Αρχές όλων των χωρών να αναγνωρίσουν τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και να ενεργήσουν για την αντιμετώπισή τους.

Φορώντας λευκές ρόμπες και μάσκες, διένυσαν μια απόσταση 2 χιλιομέτρων στη διεθνή συνοικία της Γενεύης, έως την έδρα του Π.Ο.Υ.

Ορισμένοι κρατούσαν τεράστια πανό, όπου απηύθυναν έκκληση για δράση. Ένα από αυτά έδειχνε ένα τεράστιο θερμόμετρο με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει προς έναν πλανήτη που έχει πάρει φωτιά.

Μόλις έφτασαν μπροστά από το κτήριο του Π.Ο.Υ., εκπρόσωποι του δικτύου ακτιβιστών για το κλίμα Doctors for Extinction Rebellion (Doctors4XR) παρέδωσαν μια λίστα υπογραφών στον γενικό διευθυντή του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Φέροντας τις υπογραφές 1.100 επαγγελματιών υγείας από ολόκληρο τον κόσμο, το κείμενο καταγγέλλει «την αδράνεια, την απραξία και την αβυσσαλέα απόσταση μεταξύ των λόγων και των πράξεων».

Απαιτεί από τις υγειονομικές αρχές όλων των χωρών, που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην Παγκόσμια Συνέλευση για την υγεία να «δηλώσουν δημοσίως ότι η κλιματική αλλαγή εκθέτει τους ανθρώπους στον κίνδυνο του θανάτου και να ενεργήσουν τώρα για την προστασία της ζωής».

«Χρονιά με χρονιά, δήλωση με δήλωση, οι πολυμερείς θεσμοί, μεταξύ αυτών ο Π.Ο.Υ., μας προειδοποίησαν: η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζεται στο κείμενο.

Η λίστα με τις υπογραφές παραδόθηκε μέσα σε έναν φάκελο που ήταν διακοσμημένος με το σχέδιο ενός ανθρώπου σε καλή υγεία, στους 37 βαθμούς κελσίου, κατόπιν «άρρωστου» εάν προσθέσουμε 2 βαθμούς, σε «θανάσιμο κίνδυνο» εάν προσθέσει κανείς 4 βαθμούς και η ένδειξη «πολύ αργά» στους συν 5 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η φράση: «το ίδιο για τον πλανήτη».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε τους ακτιβιστές, υποσχόμενος να διαβάσει την επιστολή τους στα κράτη μέλη.

«Η πανδημία Covid-19 κατέδειξε για άλλη μία φορά τη στενή σχέση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων και εκείνης του πλανήτη», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως αποκάλυψε το «τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και δεν καταφέρνουμε να συνεργαστούμε ο ένας με τον άλλο».

«Η πανδημία θα τελειώσει, όμως δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε.



Source link