Ειδήσεις

Γιατί μια γυναίκα δεν πρέπει να υποτιμά την πιθανότητα υπογονιμότητας του συντρόφου της




Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, 06:25

Πολύ συχνά όταν οι γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν βιάζονται να κατηγορήσουν τον εαυτό τους και παραβλέπουν την πιθανότητα ο λόγος της υπογονιμότητας να σχετίζεται με την αναπαραγωγική υγεία του συντρόφου.

Ο αριθμός των ανδρών που διαγιγνώσκονται με σοβαρή υπογονιμότητα έχει διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία και οι μελέτες αναδεικνύουν ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα συνεχίζει να έχει μια καθοδική πορεία.

Ταυτόχρονα ένα στα 7 ζευγάρια περίπου έχει δυσκολία στη σύλληψη, ενώ η κακή ποιότητα σπέρματος μπορεί να είναι ο μοναδικός ή συμπληρωματικός αιτιολογικός παράγοντας που εξηγεί την υπογονιμότητα στο 50% των περιπτώσεων.

Παρόλα αυτά λιγότερο από το 5% των κλινικών υπογονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να παρέχουν μια ανάλυση σπέρματος και μια καθοδήγηση της θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής χωρίς πρώτα να έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν με τη βοήθεια πιο απλών και οικονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Μια ομάδα ειδικών μάλιστα επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων οδηγιών αναφορικά με την ανδρική υπογονιμότητα έτσι ώστε τα ζευγάρια να ενημερώνονται σχετικά με αυτήν και την αντιμετώπισή της και να μην καταφεύγουν άμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ενδοτραχηλική και η ενδομητρική σπερματέγχυση, για παράδειγμα, είναι δυο μέθοδοι λιγότερο παρεμβατικές και πιο οικονομικές. Στις κλινικές δοκιμές η ενδοτραχηλική σπερματέγχυση έχει 20% επιτυχία και δε χρειάζεται να διεξαχθεί σε περιβάλλον νοσοκομείου που είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο. Υπάρχει μάλιστα μια ειδική συσκευή σπερματέγχυσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον του σπιτιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί οι γυναίκες που βρίσκονται σε στρες είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν. Μια πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι μόνο το 9% των υπογόνιμων ζευγαριών γνώριζαν για αυτές τις μεθόδους υποβοηθουμένης αναπαραγωγής. Αντιθέτως το 57% των γυναικών που αγωνίζονταν να ξεκινήσουν την οικογένεια τους σκέφτονταν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση πάρα το ότι το 61% ανησυχούσε για το πολύ υψηλό κόστος.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που μετά την ολοκληρωμένη ενημέρωση τους επιλέγουν να δοκιμάσουν αρχικά μια πιο οικονομική λύση που δεν έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, ανάλογα πάντα και με τη ηλικία της γυναίκας, δεν ξεπερνούν το 33%.

Όταν ένα ζευγάρι λοιπόν έρχεται αντιμέτωπο με την υπογονιμότητα, η γυναίκα δεν πρέπει να βιάζεται να αναλάβει όλη την ευθύνη. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί το αίτιο της υπογονιμότητας και να βρεθεί ο κατάλληλος ειδικός που θα βοηθήσει το ζευγάρι να ξεκινήσει την οικογένειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, 06:25



Source link