Ειδήσεις

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν την ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Μπλίνκεν


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023, 04:23

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν το Σάββατο (18/2) συνομιλίες, για πρώτη φορά μετά από μήνες, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια, εν μέσω της κλιμακούμενης και πάλι έντασης με επίκεντρο τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι τόνοι έχουν ανέβει με αφορμή τον δίμηνο αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, της μοναδικής χερσαίας πρόσβασης της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη συνάντηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Ο πρωθυπουργός Πασινιάν επαναβεβαίωσε ότι η αρμενική πλευρά είναι αποφασισμένη να φτάσει στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα εγγυάται πραγματικά τη μακροχρόνια ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημη ιστότοπό του.

Συζητήθηκαν επίσης το ξεμπλοκάρισμα των περιφερειακών υποδομών μεταφορών και η εφαρμογή της οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Πιστεύω ότι (η ειρηνευτική συμφωνία) θα ήταν ένα καλό παράδειγμα του πώς οι χώρες που έχουν σοβαρές, ιστορικές διαφωνίες, μπορούν να γυρίσουν τη σελίδα της εχθρότητας» ανέφερε ο Αλίεφ.

Πριν από τη συνάντηση, ο Μπλίνκεν κάλεσε και τις δύο χώρες να αδράξουν «μια ιστορική ευκαιρία» και να συνάψουν ειρήνη έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν ό,τι μπορούν» για να στηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία στην οποία έχουν δεσμευτεί οι δύο χώρες και προχωρούν είτε με απευθείας συνομιλίες είτε με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως οι 120.000 κάτοικοί του είναι, στην πλειονότητά τους, αρμενικής καταγωγής. Αποσχίσθηκε από τον Μπακού στον πρώτο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από τις 12 Δεκεμβρίου, Αζέροι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως «ακτιβιστές για το περιβάλλον» έχουν κλείσει τον διάδρομο του Λατσίν. Το Γερεβάν λέει ότι οι διαμαρτυρόμενοι είναι ταραξίες, υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο το Μπακού αρνείται ότι απέκλεισε τον δρόμο, επισημαίνοντας ότι ορισμένα κομβόι και ανθρωπιστική βοήθεια επιτρέπεται να περνούν.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη των δύο ηγετών από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν συνομίλησαν παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή