Διάφορα

Απέρριψε το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη ο Ζελένσκι

Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων – BINTEO

Οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους σε όλα τα μέτωπα και πιέζουν όλο και πιο ασφυκτικά το Κίεβο – Φοβάται πυραυλικό χτύπημα στην πρωτεύουσα ο Ζελένσκι – Συγκεχυμένη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις, αφού δεν είναι σαφές εάν σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος

Η Ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην πιο αιματηρή φάση της και η σημερινή μέρα, η 26η από την έναρξη του πολέμου είναι ιδιαίτερη κρίσιμη.

What remains left of the shopping center in #Kyiv. pic.twitter.com/aWIbEsv99m

— NEXTA (@nexta_tv) March 21, 2022

Πέρα από το μέτωπο της Μαριούπολης, η Μόσχα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί εξελιγμένους, υπερηχητικούς πυραύλους, πιθανόν σε μία κίνηση να εξαναγκάσει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνθηκολόγηση το ταχύτερο, αφού όσο περνά ο χρόνος η Ρωσία πληρώνει ακριβό τίμημα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από το Ισραήλ αντιπυραυλική προστασία και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ζελένσκι ζήτησε και πάλι να συναντηθεί με τον Πούτιν και σύμφωνα με το BBC, αυτό είναι κάτι που ο ρώσος πρόεδρος το εξετάζει θετικά, αλλά τα σημάδια από το Κρεμλίνο δεν δικαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

we will win
there will be new cities
there will be new dreams
there will be a new story
there will be, there’s no doubt

and those we’ve lost will be remembered

and we will sing again, and we will celebrate anew

President ⁦@ZelenskyyUa⁩ pic.twitter.com/fb7sIxAXAM

— Ukraine / Україна (@Ukraine) March 20, 2022

Σήμερα είναι πιθανόν να συζητήσουν και πάλι οι διαπραγματευτικές ομάδες Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς να είναι σαφές εάν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος ή οι επαφές είναι παρελκυστικές.

Οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι Ουκρανοί ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια λέει ο ΟΗΕ, ενώ στόχος βομβαρδισμών γίνονται όλο και περισσότεροι άμαχοι, την ώρα που πολλοί παρατηρητές φοβούνται ακόμα και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, ενδεχομένως και ως προβοκάτσια.

Το ρωσικό τελεσίγραφο για Μαριούπολη

Η Ουκρανία απάντησε μέσα στη νύχτα ότι δεν παραδίδει τον έλεγχο της Μαριούπολης, απορρίπτοντας έτσι το ρωσικό τελεσίγραφο που στάλθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Η πόλη, που έχει ισοπεδωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αποτελεί για τη Μόσχα κομβικό σημείο της επιχείρησης για τον έλεγχο της Αζοφικής και τη σύνδεση της Κριμαίας με τις περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες το Κρεμλίνο.

‘We are going to die here, no other place,’ say elderly Ukrainian couple Nikolay and Galina Petrovich, who worry that their small village of Kalynivka will be the next target for Russian troops as they firm up their siege of Kyiv pic.twitter.com/elrWUHAGPp

— Reuters (@Reuters) March 20, 2022

Ο Ζελένσκι είχε πει από το μεσημέρι της Κυριακής ότι δεν θα μπει σε συζήτηση για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, ξεκαθάρισε τη νύχτα, ώρες πριν εκπνεύσει το ρωσικό τελεσίγραφο, ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, κατάθεσης όπλων και παράδοσης της Μαριούπολης».

Οι ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα μέτωπα, πιέζουν όλο και πιο ασφυκτικά το Κίεβο, ενώ χρησιμοποιούν πλέον και τους βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», αλλά και πυραύλους Κρουζ τύπου «Zircon», για τους οποίους το Κρεμλίνο θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά συστήματα ικανά να τους αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας οι πύραυλοι αυτοί «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 100 ξένων μισθοφόρων. Στόχος έγινε και μία αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Μικολάεβ. Ενδεικτική ίσως της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας των ρώσων είναι και η πληροφορία ότι κάποιοι από αυτούς τους πυραύλους εκτοξεύτηκαν από την Κασπία θάλασσα.

Ωστόσο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι τα όπλα νέας γενιάς δεν έχει αποδειχθεί ότι «αλλάζουν το παιχνίδι». Το ρωσικό σφυροκόπημα ωστόσο συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα και μένει να αποδειχθεί περαιτέρω η εκτίμηση που έκανε ο Όστιν ότι η ρωσική εισβολή έχει αλλάζει τακτική και πλέον στοχεύει σε αμάχους.

Στο Κίεβο σημειώνονταν από το απόγευμα της Κυριακής εκρήξεις και εκτοξεύτηκαν πολλές αντιαεροπορικές ρουκέτες. Σκληρές μάχες γίνονται και στο Χάρκοβο, την κατάληψη του οποίου δεν έχουν καταφέρει οι ρώσοι.

Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει επιθέσεις σε αμάχους, όπως η εν ψυχρώ εκτέλεση 56 ανθρώπων σε γηροκομείο στην Κρεμίνα. «Οι κατακτητές πυροβόλησαν το κτίριο με τανκ στην περιοχή του Λουχάνσκ κυνικά και εσκεμμένα» ανακοίνωσε το Κίεβο.

Αλλά και η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε σφοδρές επιθέσεις κατά Ουκρανών αμάχων και για βομβαρδισμούς των πόλεων αδιακρίτως, με τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι εάν νικήσει ο Πούτιν τότε θα ενθαρρυνθούν δικτάτορες σε όλο τον κόσμο να κάνουν τα ίδια.
Πηγή protothema.gr

The post Απέρριψε το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη ο Ζελένσκι appeared first on Enimerosi24.



Πηγή