Ειδήσεις

Ανεβάζει στο 6,5% τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022, 16:46

H άνοδος των τιμών ενέργειας, που τροφοδοτείται από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πιθανόν να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη σε νέα υψηλά επίπεδα το Μάιο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

H τράπεζα ανεβάζει τον πήχη για τον πληθωρισμό το Μάιο και εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 6,5% , πριν επιβραδυνθεί στο 5,4% στο τέλος του χρόνου.

Αν και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αρνητικές επιπτώσεις του στην κατανάλωση υποδηλώνουν ότι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να είναι πιο υπομονετικοί, όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Τζάρι Στέν.

«Οι σχετικοί κίνδυνοι για τη δραστηριότητα και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις δημοσιονομικές προοπτικές (ειδικά στην Ιταλία) υποδηλώνουν ότι μπορεί να απαιτείται περισσότερη υπομονή στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», επισημαίνεται στην έκθεση.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για πρώτη φορά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη εδώ και 10 πλέον χρόνια.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022, 16:46

Πηγή