Ειδήσεις

Αναχαίτισαν σκάφη με περισσότερους από 350 μετανάστες


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021, 02:13

Το Πολεμικό Ναυτικό του Μαρόκου αναχαίτισε σκάφη στα οποία επέβαιναν περισσότεροι από 350 μετανάστες.

H πλειονότητα αυτών είχε καταγωγή από την υποσαχάρεια Αφρική, μετέδωσε σήμερα το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Η ακτοφυλακή που επιχειρεί στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό παρείχε βοήθεια, μεταξύ της 18ης και της 21ης Δεκεμβρίου, σε συνολικά 352 επίδοξους μετανάστες που κινδύνευαν μέσα σε σαπιοκάραβα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ανάμεσα στους μετανάστες αυτούς που επέβαιναν σε φουσκωτά σκάφη, καγιάκ ή τζετ σκι, ήταν 23 γυναίκες και εννέα ανήλικοι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έλαβαν τις πρώτες βοήθειες σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα λιμάνια του Μαρόκου και παραδόθηκαν στη χωροφυλακή για τις συνήθεις διαδικασίες διατύπωσης.

Τη Δευτέρα, η μαροκινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε από τις αρχές της χρονιάς περισσότερους από 12.200 επίδοξους μετανάστες και εξάρθρωσε 150 δίκτυα διακινητών. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της παράτυπης μετανάστευσης και δεν αφορούν τις αναχαιτίσεις στη θάλασσα σκαφών μεταναστών που κατευθύνονταν στην Ισπανία, στις οποίες προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, 37.385 μετανάστες συνολικά, κυρίως από το Μαρόκο, έφθασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία (στη χερσόνησο καθώς και στα αρχιπελάγη των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων) μεταξύ Ιανουαρίου και 15ης Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή μια ελαφρά μείωση (-1,7%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Οι αναχωρήσεις από τις ακτές του Μαρόκου προς την Ευρώπη, κυρίως προς τις Καναρίους Νήσους, αυξήθηκαν πρόσφατα, μέσω θαλάσσιων οδών στον Ατλαντικό ή στη Μεσόγειο, παρά την ενίσχυση των ελέγχων.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021, 02:14

Πηγή