Ειδήσεις

Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τον λαό του Αφγανιστάν


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021, 03:07

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τον λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ε.Ε. που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η Ε.Ε. να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021, 03:07

Πηγή