Ειδήσεις

Έρχονται καταιγίδες με μποφόρ και χαλάζι


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021, 20:36

To πρώτο γενικευμένο έντονο κύμα κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αυτό το Σαββατοκύριακο, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρούς ανέμους. Παράλληλα αναμένεται από την Κυριακή το απόγευμα, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα συνεχιστεί και τη νέα εβδομάδα, με τον υδράργυρο να πέφτει αρκετά.

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες το Σάββατο

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Σάββατο, αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το πρωί στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Βόρειο Ιόνιο και σταδιακά στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Πρόσκαιρες βροχές τοπικού χαρακτήρα θα σημειωθούν από το μεσημέρι στο Ιόνιο, στη Δυτική Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 14 έως 29, στη Θεσσαλία και στη Ανατολική Στερεά από 16 έως 31, στην Ήπειρο από 14 έως 26, στη Δυτική Στερεά από 16 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 28, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 19 έως 26, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 30, στις Κυκλάδες από 21 έως 29, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 30 και στην Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Σε αρκετές περιοχές, αναμένεται έντονη πτώση κεραυνών


Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται το Σάββατο το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Πελοπόννησο, ενώ την Κυριακή φένεται πως θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα η Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια και η Αν. Στερεά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Σε αρκετές περιοχές, αναμένεται έντονη πτώση κεραυνών.

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή

Την Κυριακή, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται στη διάρκεια της ημέρας κατά τόπους οι οποίες θα είναι έντονες. Από τις πρωινές ώρες αναμένονται βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο ενώ σποραδικές βροχές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο ,τη δυτική Θεσσαλία και την δυτική – κεντρική Μακεδονία. 

Στη διάρκεια της ημέρας και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Πελοπόννησο , στη δυτική – κεντρική Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία με έντονες βροχές / καταιγίδες και κατα τόπους χαλαζόπτωση. Αυξημένη θα είναι επίσης και η κεραυνική δραστηριότητα. 

Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και το απόγευμα με κατά τόπους ισχυρή ένταση. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται τη νύχτα στα βορειοδυτικά ενώ κάποια σποραδικά φαινόμενα βροχής με συνοδεία καταιγίδας θα παραμείνουν στη δυτική – νότια Πελοπόννησο και πιθανόν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 2-3 μποφόρ. Στο Αιγαίο παραμένουν οι βοριάδες με ένταση έως και 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά – κεντρικά και βόρεια.

Τοπικές βροχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στην Αττική από το μεσημέρι και μετά. Βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια του νομού το απόγευμα και πιθανόν στο λεκανοπέδιο αργά το απόγευμα και τη νύχτα.Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 2-3 μποφόρ και στα ανατολικά του νομού έως 4.  Ενίσχυση των βοριάδων αναμένεται από αργά τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Άστατος καιρός από τις πρωινές ώρες αναμένεται στη συμπρωτεύουσα την Κυριακή με τοπικές βροχές στην αρχή της ημέρας και σημαντική επιδείνωση στη συνέχεια.  Βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες αναμένονται το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Βελτίωση θα έχουμε από τις πρώτες βραδυνές ώρες με παύση των φαινομένων αλλά με νεφελώδη καιρό κυρίως. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24-25 βαθμούς Κελσίου.

Προσοχή στις περιοχές που έπληξαν οι πυρκαγιές

Σημειώνεται πως οι προγνώστες καιρού τονίζουν πως επειδή η περιοχή μας είναι ακόμη υπό την επήρεια θερμών αερίων μαζών, αλλά και επειδή η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αρκετά υψηλή, η κακοκαιρία θα είναι έντονη στη Δυτική Ελλάδα, οπότε χρειάζεται προσοχή καθώς ενδέχεται δημιουργηθούν προβλήματα. Ειδικά σε περιοχές που κάηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, για τυχόν πλημμύρες.

Τη Δευτέρα 6/9 στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο και τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, σποραδικές καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 6 με 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στις υπόλοιπες περιοχές.

Την Τρίτη 7/9 στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα.Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub.gr, Xalazi, Weather24, hellenicweather.com

Πηγή