Ειδήσεις

Ένοπλοι δολοφόνησαν δημοσιογράφο στο Μεξικό

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε χθες Παρασκευή στο Μεξικό, σε πολιτεία δοκιμαζόμενη από έξαρση της βίας που αποδίδεται σε συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της.

Πρόκειται για –τουλάχιστον– τον έκτο εργαζόμενο σε μέσα ενημέρωσης που δολοφονείται από την αρχή της χρονιάς στο Μεξικό. Ο φόνος του έγινε σε περιοχή που θεωρείται η πιο επικίνδυνη στη χώρα, καθώς σε αυτή μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στα δύο ισχυρότερα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών.

Δημοσιογράφος και οδηγός ταξί, ο Χουάν Κάρλος Μουνίς, γνωστός επίσης ως «Ριγομπέρτο», δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του από άγνωστους ενόπλους που κατόπιν μπόρεσαν να διαφύγουν, στη Φρεσνίγιο, στην πολιτεία Σακατέκας (βόρεια).

Ο φόνος του και η δημοσιογραφική του ιδιότητα επιβεβαιώθηκαν αμέσως από επίσημη πηγή. «Καταδικάζω την ενέργεια η οποία στοίχισε τη ζωή, το απόγευμα στη Φρεσνίγιο, του Χουάν Κάρλος Μουνίς, ο οποίος εργαζόταν για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Testigo Minero, και εκφράζω την αλληλεγγύη μας στους συγγενείς του, στους φίλους και τους συναδέλφους του», τόνισε μέσω Twitter ο Νταβίντ Μονρεάλ, ο κυβερνήτης της Σακατέκας.

Ο κυβερνήτης, μέλος του κυβερνώντος κόμματος MORENA (αριστερά), κάλεσε τη δικαιοσύνη «να εξιχνιάσει τα γεγονότα και να βρει τους υπεύθυνους το συντομότερο».

Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα και ότι βρίσκεται σε επαφή με κυβερνητικό μηχανισμό προστασίας των δημοσιογράφων, που υποτίθεται ότι τους προστατεύει όταν δέχονται απειλές.

Τα εγκλήματα με θύματα δημοσιογράφους στη χώρα –όπου έχουν δολοφονηθεί περίπου 150 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ τα τελευταία 20 χρόνια– γενικά μένουν ατιμώρητα.

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στις επικίνδυνες χώρες του πλανήτη για τους δημοσιογράφους, λόγω της βίας των συμμοριών, της αδυναμίας των αρχών να τους προστατεύσουν και πολλών περιπτώσεων συνέργειας πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα, που αποκαλύπτουν συχνά.

Μεγάλος αριθμός ρεπόρτερ, σε επισφάλεια, δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα προς το ζην από το επάγγελμα κι αναγκάζεται συχνά να κάνει κι άλλες δουλειές.

«Η άνανδρη δολοφονία του συναδέλφου και φίλου μας συγκλονίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στη Φρεσνίγιο και όλους τους δημοσιογράφους», ανέφερε μέσω Facebook ο ιστότοπος Testigo Minero.

 

Δέκα πτώματα μπροστά στο μέγαρο του κυβερνήτη

Η πόλη Φρεσνίγιο, στην πολιτεία Σακατέκας, όπου λειτουργούν πολλά μεταλλεία και ορυχεία, χαρακτηρίζεται η πιο επικίνδυνη στο Μεξικό. Έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο έδειξε ότι το 96% των περίπου 240.000 κατοίκων της αισθάνονται πως δεν είναι ασφαλείς.

Ιστορική καρδιά του Μεξικού την εποχή της αποικιοκρατίας, η Σακατέκας ζει τους τελευταίους μήνες αιματοκύλισμα, καθώς έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των δύο ισχυρότερων καρτέλ των ναρκωτικών της χώρας, του Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ) και του καρτέλ Σιναλόα του Χοακίν «Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, δέκα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο εγκαταλελειμμένο στη μέση του ιστορικού κέντρου της πόλης Σακατέκας, μπροστά στο μέγαρο του κυβερνήτη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατήγγειλε «προβοκάτσια», αναφερόμενος και ο ίδιος στις «συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών».

Τον Νοέμβριο, ο ΑΜΛΟ, όπως αποκαλούν αρκετοί τον αρχηγό του κράτους από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του, πήγε μαζί με αρκετά μέλη της κυβέρνησής του στη Σακατέκας για να ανακοινώσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, μετά τον εντοπισμό περίπου 15 πτωμάτων, που είχαν κρεμαστεί από γέφυρες, μέσα σε μερικές ημέρες. Οι μακάβριες αυτές ενέργειες εξ ορισμού έφεραν την υπογραφή των καρτέλ.

Από τους τουλάχιστον έξι δημοσιογράφους που έχουν ήδη δολοφονηθεί φέτος στο Μεξικό, οι δύο εκτελέστηκαν στην Τιχουάνα, στα σύνορα με τις ΗΠΑ (βορειοδυτικά). Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο επίσης ο διευθυντής ειδησεογραφικού ιστότοπου στην πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά) και συνεργάτης ειδησεογραφικού ιστότοπου στη Μιτσοακάν (δυτικά).

Πηγή