Ειδήσεις

Ένα βραβείο για μια… Yπόσχεση, μυστήρια, ιστορικές αναζητήσεις και πολλά ακόμα νέα από τις εκδόσεις Διόπτρα!

Τα γνωστά σε όλους βραβεία Booker, η πιο σημαντική διάκριση στον χώρο του βιβλίου μετά το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμονται σταθερά από το 1969. To μυθιστόρημα Η υπόσχεση του Damon Galgut απέσπασε στις 3 Νοεμβρίου 2021 το βραβείο Booker της χρονιάς και από σήμερα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ. Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση για τις κληρονομιές μας, τις ταυτότητες και τους ρόλους που χάνονται, τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι οικογένειες, οι ζωές και τα έθνη. Αν ισχύουν όμως αυτά, τι σημαίνουν οι αθετήσεις; Ο Galgut τοποθετεί στο κέντρο της ιστορίας του τον άνθρωπο που αναζητά μια κατεύθυνση σε έναν κόσμο που δεν είναι πρόθυμος να του τη χαρίσει.

Στην κατηγορία Ξένη Λογοτεχνία κυκλοφορεί επίσης το Μικρό βιβλίο των μυστικών του Χαλίλ Γκιμπράν, μια συλλογή με ρήσεις του συγγραφέα για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και της πνευματικότητας. Αντίστοιχα, στο Μικρό βιβλίο της σοφίας έχουν συγκεντρωθεί σκέψεις του για το τι σημαίνει να ζεις σε μια κοινωνία και τι σημαίνει να ζεις μόνος, τι δίνει νόημα στη ζωή, καθώς και οι απόψεις του –συχνά προφητικές– για τους κυβερνώντες, την οργανωμένη θρησκεία, τον πλούτο.

Στην Ελληνική Λογοτεχνία η Πασχαλία Τραυλού επιστρέφει με ένα βιβλίο για μια εποχή όπου τα όρια ήταν ρευστά ανάμεσα στην πραγματικότητα και στον θρύλο, στην ιστορία και στον μύθο, στους ανθρώπους και στους θεούς. Η Ιέρεια με το τατουάζ θα σας συναρπάσει.

Αν, πάλι, είστε λάτρεις του μυστηρίου και της αστυνομικής λογοτεχνίας, το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση με τίτλο Ίνκουμπους δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους, και μάλιστα θα προκαλέσει τη σκέψη σας ως προς το πώς οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορεί να έχουν τις πιο απροσδόκητες συνέπειες για το πώς ζούμε τις ζωές μας.

Στην κατηγορία Ποίηση καλωσορίζουμε τον Λευτέρη Ζαμπετάκη και το Ψυχής μου κύματα, μια συλλογή για το νόημα της ζωής, τη σημασία του να τολμάς και του να ζεις στο «τώρα». Η ομορφιά βρίσκεται ακόμα και στα πιο σκοτεινά μέρη, αρκεί να την αναζητήσεις. «Διέξοδος το φως στην επιφάνεια, σαν πόρτα στον παράδεισο».

Συνεχίζουμε με την κατηγορία Ιστορία-Φιλοσοφία-Πολιτισμοί και το βιβλίο Μεσαιωνική Ελλάδα του Nicolas Cheetham. Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή στην άγνωστη εποχή της Φραγκοκρατίας και στα γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία της χώρας μας. Από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την Επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Στην κατηγορία Ψυχολογία-Προσωπική ανάπτυξη ο εμβληματικός Robin Sharma μας ενθαρρύνει να παλεύουμε καθημερινά για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Το Ζήσε την κάθε μέρα με έμπνευση είναι ένα βιβλίο που μας ωθεί να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος, συγγραφέας του βιβλίου 101 διδάγματα ζωής επιστρέφει με ένα βιβλίο-οδηγό, που μέσα από παραδείγματα, τεχνικές και ασκήσεις μάς βοηθά να αλλάξουμε συνήθειες και να ξεκλειδώσουμε τον πραγματικό μας εαυτό! Το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα έχει στόχο να μας βοηθήσει να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που τριγυρίζουν στο μυαλό μας, να επιλύσουμε απαιτητικά θέματα της καθημερινότητας, να αποκτήσουμε αφθονία και να έχουμε επιτυχίες στη ζωή μας.

Στην κατηγορία των παιδικών βιβλίων, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου με το Ελευθέριος Βενιζέλος – Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία υπογράφει το δεύτερο βιβλίο γνώσεων για παιδιά με θέμα την ελληνική ιστορία. 1864-2022. Σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά τη γέννησή του σε ένα χωριό της Κρήτης, τι ξέρουν τα παιδιά για την εξαιρετική ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου; Η εικονογραφημένη βιογραφία, η πρώτη για παιδιά και νέους, σε επιστημονική επιμέλεια του Κωστή Γκοτσίνα και εικονογράφηση από τη Θέντα Μιμηλάκη, ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του και αφηγείται με απλό τρόπο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Χανιά.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Μάρως Βασιλειάδου 1821, ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία. (Ηλικίες 10+)

Μια ακόμα εκπληκτική έκδοση είναι Οι Άθλιοι, το λογοτεχνικό αριστούργημα του Βίκτορ Ουγκό, σε διασκευή του Μιχάλη Μακρόπουλου και εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη. Οι Σημειώσεις για το Έργο στο τέλος του βιβλίου αποτυπώνουν την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής. (Ηλικίες 8+)

Το Τυρίνος, ο κλέφτης φόβων του Νικόλα Σμυρνάκη είναι ένα παραµύθι που µιλάει για την ελευθερία και τη γενναιότητα. Βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή µε τα συναισθήµατά τους, απενοχοποιεί στα µάτια τους το συναίσθηµα του φόβου και τα προτρέπει να τον µεταμορφώσουν σε κινητήρια δύναµη. Ακόµα καλύτερα… σε φίλο και σύµµαχο. (Ηλικίες 4+)

Με το βιβλίο Νυχτερινός Ουρανός της Rola Shaw σε μετάφραση του Ηλία Μαγκλίνη τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς έχει υπάρξει οδηγός και πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο, καθώς και ποιες ιστορίες, ποια μυστήρια και ποια μυστικά κρύβουν τα αστέρια. (Ηλικίες 6+)

Τα βιβλία Τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα… και Τα αγόρια έχουν το δικαίωμα… της Élisabeth Brami καταρρίπτουν τα στερεότυπα για τα φύλα. (Ηλικίες 5+)

Τέλος, Ο Ζουπηχτούλης και ο γίγαντας έρχεται να προστεθεί στη σειρά «Η πριγκίπισσα με τη μαύρη μάσκα». (Ηλικίες 5+)

 

Πηγή