Ειδήσεις

Ένα έργο τέχνης από δύο Ολλανδούς γκραφιτάδες στο Χαλάνδρι


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023, 03:39

Ο Michel Velt και η Roos Vink είναι δύο καλλιτέχνες από το Groningen της βόρειας Ολλανδίας. Όταν έχουν άδεια από τη δουλειά τους, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, κοιμούνται στο φορτηγάκι τους και αφήνουν το αποτύπωμά τους με τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, αλλιώς graffiti. Η τελευταία τους δημιουργία κοσμεί πλέον τους τοίχους του 1ου γενικού λυκείου Χαλανδρίου και ονομάζεται «το δέντρο της σοφίας».

«Ο φίλος μας Jack Lack είχε πρόσφατα δημιουργήσει μια τοιχογραφία στην Αθήνα και μας είπε ότι είναι μια εξαιρετική πόλη για την τέχνη του δρόμου. Διασχίζαμε ήδη την Ευρώπη και σκεφτόμασταν ότι ο τελικός μας προορισμός θα είναι η Αθήνα. Δεν είχαμε ξαναέρθει ποτέ και θέλαμε να δούμε την παλιά ελληνική κουλτούρα και την νέα σκηνή της τέχνης του δρόμου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Michel Velt για το πώς ξεκίνησε η περιπλάνηση που τους οδήγησε τελικά σε ένα λύκειο στο Χαλάνδρι. Ο ίδιος είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Minerva στο Groningen, στην κατεύθυνση της Αυτόνομης Εικαστικής Τέχνης και, όπως αναφέρει, το στυλ του είναι «ένα μείγμα street art και art nouveau, με μοτίβα και φυσικά στοιχεία» που αποτυπώνεται σε πίνακες, αφίσες και τοιχογραφίες.

Η Roos Vink, το άλλο μισό του καλλιτεχνικού διδύμου, μεγάλωσε «δίπλα σε ένα ονειρικό δάσος και με πολλά όνειρα στο κεφάλι της, στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας, στο Emmen», ενώ και εκείνη σπούδασε στην Ακαδημία Τέχνης Minerva. Οι δύο δημιουργεί επικοινώνησαν με την ομάδα Awesome Athens Experiences που διοργάνωσε το 1ο Street Art Festival τον Οκτώβριο και έτσι έφτασαν στο Χαλάνδρι, όπου πολλά από τα σχολεία, στο πλαίσιο της συνολικής ανακαίνισής τους, πλέον φιλοξενούν στους τοίχους τους έργα τέχνης. «Ήταν μια φανταστική εμπειρία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Roos Vink, και προσθέτει «είμαστε πολύ ευτυχισμένη που το σχολείο είχε το κουράγιο να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε μια τόσο μεγάλη τοιχογραφία. Και μας έδωσαν απόλυτη ελευθερία να ζωγραφίσουμε οτιδήποτε θέλαμε».

Το έργο, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, είναι «ένας ύμνος στη χαρά και στην ευδαιμονία», που εκφράζονται μέσω της πορτοκαλιάς και των καρπών της που απεικονίζονται στην τοιχογραφία, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Τα άνθη της πορτοκαλιάς αποτελούν σύμβολα αγάπης, ενώ ήταν γνωστά και ως τα φρούτα των θεών ή ως χρυσά μήλα. Επιπλέον, κεντρική θέση στο graffiti έχει μια νεαρή γυναίκα που περιβάλλεται από την πορτοκαλιά ως κάτι πολύτιμο, με την υπόνοια εκ μέρους των καλλιτεχνών ότι «η φύση λειτουργεί θεραπευτικά στην ψυχή των ανθρώπων» και υπενθυμίζοντας την ανάγκη για την προστασία της, «τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον πλανήτη γενικότερα». Σχολιάζοντας την τοιχογραφία, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε ότι «σε μια εχθρική για την νεολαία και τις ανάγκες της εποχή, απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η βελτίωση των συνθηκών και του περιβάλλοντος που ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας».

Όπως εξηγεί ο Michel Velt, «στην Ολλανδία τώρα έχει πολύ κρύο για να ζωγραφίσουμε έξω, οπότε ο καταπληκτικός καιρός ήταν ακόμα ένας λόγος να έρθουμε», προσθέτοντας ότι ο δήμος Χαλανδρίου τους φιλοξένησε, τους προσέφερε γερανό, υλικά και έναν τεράστιο τοίχο για να ζωγραφίσουν. «Προσθέσαμε 260 τετραγωνικά μέτρα τέχνης και ελπίζουμε ότι θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο. Προσπαθήσαμε να αναμείξουμε διαφορετικές τεχνικές και στυλ, ώστε να υπάρχει κάτι για όλους να δουν. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά. Αν ήταν το δικό μας γυμνάσιο, θα το είχαμε αγαπήσει» σημειώνει η Roos Vink. Μάλιστα, «οι αντιδράσεις των ανθρώπων της γειτονιάς ήταν πολύ θετικές. Μας έφερναν καφέ και χειροποίητο κέικ» λέει η ίδια και καταλήγει ότι «η τέχνη του δρόμου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κίνημα τέχνης της εποχής μας».

Πηγή