Ειδήσεις

Έκθεση στη Νέα Υόρκη για τον θρυλικό φωτογράφο Gordon Parks


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 11:11

Το 1971, η ταινία «Shaft» προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. «Πιο καυτή από τον Μποντ. Πιο κουλ από το “Bullitt”» έλεγε το teaser της ταινίας που επισκίασε τον Σον Κόνερυ και τον Στιβ Μακουήν.

Σκηνοθέτης της δεν ήταν άλλος από τον Gordon Parks, τον ποιητή, συγγραφέα, συνθέτη και βεβαίως παγκοσμίως διάσημο φωτογράφο του LIFE, τον άνθρωπο ο οποίος για δεκαετίες ήταν ο μόνος Μαύρος φωτογράφος στο επιτελείο του «Περιοδικού της Αμερικής». Σηματοδοτώντας τα 50ά γενέθλια αυτής της ταινίας-ορόσημο, η γκαλερί Howard Greenberg Gallery στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί την έκθεση «A Choice of Weapons», η οποία εστιάζει στην κινηματογραφική προσέγγιση της φωτογραφίας από τον Parks.

Στη φωτογραφία του τού 1967 με λεζάντα «Untitled, Harlem, New York», ο Parks δείχνει μια σκυθρωπή σκηνή νεαρών τη νύχτα. «Φυσιολογικά, δεν είναι αυτός ο τρόπος να τραβήξεις μια φωτογραφία ντοκιμαντέρ. Δεν βλέπεις τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους. Δεν βλέπεις ποιος τους κυνηγά» επισημαίνει η εδώ και χρόνια αναπληρώτρια διευθύντρια στη Howard Greenberg Gallery, Alicia Colen. «Δεν ξέρω αν αυτό είναι η επιρροή του Gordon στη σκηνοθεσία ή η επιρροή της σκηνοθεσίας στον Gordon. Εδώ όμως, σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο, έναν τρόπο με λίγο περισσότερη δραματική ένταση και πιο πολύ χώρο για ερμηνείες. Σκέφτεται σαν σκηνοθέτης».


 

Ο τίτλος της έκθεσης, «A Choice of Weapons», είναι αναφορά στα λόγια του Gordon Parks «διάλεξα μια φωτογραφική μηχανή επειδή ήταν η δική μου επιλογή όπλων ενάντια σε αυτό που μισούσα περισσότερο σε όλο το σύμπαν: τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη φτώχεια». Το «A Choice of Weapons» ήταν ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του 1966 τού Parks καθώς και ο τίτλος ενός καινούργιου ντοκιμαντέρ της HBO για τους νεαρούς δημιουργούς και ακτιβιστές τους οποίους εδώ και δεκαετίες έχει επηρεάσει ο Gordon Parks.

Η έκθεση στη Howard Greenberg Gallery ολοκληρώνεται στις 23 Δεκεμβρίου, και στον σύνδεσμο https://www.howardgreenberg.com/exhibitions/gordon-parks-a-choice-of-weapons?view=slider ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τις φωτογραφίες του Parks που εκτίθενται.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 11:11

Πηγή