Το Facebook επεκτείνει τη χρήση της AI που αποτρέπει αυτοκτονίες


Το Facebook θα προχωρήσει σε επέκταση εκτός Ηνωμένων Πολιτειών του λογισμικού που εντοπίζει τους χρήστες εκείνους που παρουσιάζουν αυτοκτονικές τάσεις.

Η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε τις δοκιμές του συγκεκριμένου λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Μάρτιο, σαρώνοντας κείμενο στις διάφορες αναρτήσεις ώστε να εντοπίσει σχόλια και φράσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Το λογισμικό βασίζεται σε τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς ωστόσο η εταιρεία να προχωρήσει στην αποκάλυψη περισσότερων τεχνικών λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του. Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι μόνο ότι το εν λόγω software ερευνά συγκεκριμένες φράσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδείξεις για συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Εάν το πρόγραμμα εντοπίσει πιθανή υπόθεση αυτοκτονικής συμπεριφοράς ενεργοποιεί έναν «συναγερμό» ώστε μία ειδική ομάδα του Facebook, που ειδικεύονται σε τέτοιες υποθέσεις, να αναλάβει τον χειρισμό του περιστατικού. Η AI του προγράμματος αναλαμβάνει επίσης δράση προτείνοντας την επαφή με άλλους χρήστες, φίλους του προσώπου που ίσως κινδυνεύει ή ειδικές τηλεφωνικές γραμμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ομάδες του Facebook επικοινωνούν με τις τοπικές αρχές ώστε να παρέμβουν στο περιστατικό.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η συγκεκριμένη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Αιτία η αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν επιτρέπει καμίας μορφής καταγραφή του προφίλ των χρηστών των διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων (General Data Protection Regulation).Source link