Σε κλίμα ρήξης με τη Δύση οι εκλογές στη Ρωσία
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, 09:01

Άρχισε στη ρωσική Άπω Ανατολή η ψηφοφορία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που αναμένεται να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μοναδικό ισχυρό άνδρα της Ρωσίας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Δεδομένης της διαφοράς ώρας, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν ήδη στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειξε στιγμιότυπα από την ψηφοφορία στο Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι, στην χερσόνησο της Καμτσάτκα, ή στο Αναντίρ, στην αυτόνομη περιοχή της Τσουκότκα.

Σκληρή «απάντηση» Πούτιν στο Λονδίνο

Σκληρότερη του αναμενόμενου είναι η απάντηση της Μόσχας στα διπλωματικά μέτρα της Βρετανίας. Την παραμονή των προεδρικών εκλογών η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στην άμεση απέλαση 23 βρετανών διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς τους persona non grata. Επιπλέον, αποφάσισε το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου, αλλά και του Γενικού Προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για πρωτοφανή μέτρα από πλευράς Μόσχας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Καθοριστικό ρόλο για την ενέργεια της Ρωσίας έπαιξε η τελευταία δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, την Παρασκευή, ο οποίος κατονόμασε και κατήγγειλε συγκεκριμένα τον Πούτιν ως εγκέφαλο και ηθικό αυτουργό στην πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με τη νευροτοξική ουσία novichok. Εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις δήλωσε πως το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου θα πλήξει περισσότερο την νέα γενιά Ρώσων που μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα και παρακολουθούν τα προγράμματα νέων τεχνολογιών και βρετανικής κουλτούρας.
Εκτός κάδρου οι ολιγάρχες

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε το απόγευμα ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απειλή κατά της ζωής Βρετανών πολιτών σε βρετανικό έδαφος». Πάντως τόσο οι Εργατικοί, όσο και οι Φιλελεύθεροι την κατηγορούν για μέτρα βιτρίνας. Επιπλέον, την καλούν να πλήξει ευθέως τα οικονομικά συμφέροντα των 400 Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα, ξεκινώντας μάλιστα από το πόθεν έσχες των ακινήτων τους, αξίας, μόνο στο Λονδίνο, δύο δισ. στερλινών.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την βάση του κόμματός της, η Μέι θα μιλήσει σε προγραμματισμένο συνέδριο και θα δώσει τις λεπτομέρειες της τελευταίας εξέλιξης. Επίσης την Παρασκευή η κυβέρνηση ζήτησε την βοήθεια του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, προκειμένου να λάβει και να εξετάσει δείγμα της τοξικής ουσίας.

Με πληροφορίες από  AΠΑ-ΜΠΕ, Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, 09:07Source link