Ο Elon Musk αποχωρεί από την θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Tesla


Ο Elon Musk, επικεφαλής της Tesla, κατέληξε σε συμβιβασμό με την SEC στον απόηχο των κατηγοριών που εκφράστηκαν εναντίον του σχετικά με την υποτιθέμενη αποχώρηση της εταιρείας από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Musk θα πρέπει να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Tesla εντός 45 ημερών, ενώ δεν θα μπορεί να επανέλθει στη συγκεκριμένη θέση παρά μόνο μετά την παρέλευση τριών χρόνων. Ωστόσο, θα διατηρήσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Η SEC (Securities and Exchange Commission), δηλαδή το αντίστοιχο της δικής μας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε κατηγορήσει επίσης την Tesla για «αποτυχία στους απαιτούμενους ελέγχους κοινοποίησης των σχετικών tweets του Musk». Η εταιρεία ήδη συμφώνησε να έρθει σε διακανονισμό για την συγκεκριμένη κατηγορία.

Τόσο η εταιρεία όσο και ο Musk καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (έκαστος) τα οποία θα διανεμηθούν «στους επενδυτές που ζημιώθηκαν κατά τη διαδικασία». Παράλληλα, η Tesla θα πρέπει να διορίσει δύο ανεξάρτητους διευθυντές στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ θα προσληφθεί και ένας δικηγόρος που θα αναλάβει να παρακολουθεί την επικοινωνία του Musk (συμπεριλαμβανομένου και του λογαριασμού του στο Twitter).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η SEC κατέθεσε την Πέμπτη μήνυση για απάτη εναντίον του Elon Musk καθώς θεωρήθηκε ότι ανάρτησε «ψευδή ή παραπλανητικά» tweets σχετικά με την αποχώρηση της εταιρείας από την Wall Street. Στην μηνυτήρια αναφορά υποστηρίζεται ότι ο Musk «γνώριζε ή αδιαφορούσε να μάθει» ότι παραπλανούσε τους επενδυτές στις 7 Αυγούστου όταν υποστήριζε ότι θα αποσύρει την εταιρεία με αντίτιμο 420 δολαρίων ανά μετοχή και ότι επιπλέον είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ούτε ο Musk, ούτε η Tesla παραδέχθηκαν ή διέψευσαν τα ευρήματα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέρος του διακανονισμού.

The post Ο Elon Musk αποχωρεί από την θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Tesla appeared first on pestaola.Source link