Η Waymo έλαβε άδεια δοκιμής πλήρως αυτόνομων οχημάτων στην Καλιφόρνια


Η Waymo έλαβε σχετική άδεια από την Πολιτεία της Καλιφόρνια που της επιτρέπει να διεξάγει δοκιμές με πλήρως αυτόνομα οχήματα σε δημόσιους δρόμους.

Το υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνια έδωσε τη σχετική άδεια στην Waymo ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί δοκιμές με πλήρως αυτό-οδηγούμενα οχήματα, δηλαδή χωρίς καν να επιβαίνει σε αυτά παρατηρητής, σε όλους τους δημόσιους δρόμους της Πολιτείας. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που λαμβάνει άδεια αυτού του είδους, στην συγκεκριμένη Πολιτεία.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία οι δοκιμές θα διεξάγονται σε συγκεκριμένες περιοχές (αναφέρονται ενδεικτικά τα Mountain View, Los Altos, Los Altos Hills, Palo Alto και Sunnyvale), ενώ οι επιβάτες στη φάση των δοκιμών θα είναι υπάλληλοι της Waymo. Σταδιακά, στόχος είναι η εταιρεία να προσφέρει τα οχήματά της και για μετακίνηση του γενικού επιβατικού κοινού.

Παράλληλα, η άδεια ορίζει και τις παραμέτρους των δοκιμών. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι τα αυτόνομα οχήματα της Waymo θα επιτρέπεται να βρίσκονται εν κινήσει ημέρα ή νύχτα, τόσο σε αστικούς όσο και σε επαρχιακούς δρόμους, σε ομίχλη (παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ιδιομορφίας του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο) και με ελαφρά βροχή. Επιπλέον, τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται σε αυτοκινητόδρομους με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 65 μίλια ανά ώρα (περίπου 104 χλμ. ανά ώρα).

Η αίτηση για χορήγηση άδειας δοκιμών είχε κατατεθεί τον περασμένο Απρίλιο, λίγες μόνο ημέρες μετά την αποσαφήνιση εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών της Πολιτείας της Καλιφόρνια των όρων που θα πρέπει να πληρούν οι δοκιμές αυτόνομων οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη σχετική άδεια που έχει χορηγηθεί στην Waymo, καθώς είχε προηγηθεί η πολιτεία της Αριζόνα. Η ουσιαστική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στην Καλιφόρνια εδρεύουν πολλές εταιρείες τεχνολογίας και εταιρείες που ασχολούνται με την αυτόνομη κίνηση των οχημάτων (π.χ. Lyft και Uber) κάτι που ίσως σημαίνει ότι η άδεια στην Waymo αποτελεί προπομπό ανάλογων δοκιμών άλλων εταιρειών.

The post Η Waymo έλαβε άδεια δοκιμής πλήρως αυτόνομων οχημάτων στην Καλιφόρνια appeared first on pestaola.Source link