Η Nokia εγκαταλείπει την κάμερα Ozo VR και περικόπτει θέσεις εργασίας


Η Nokia αποκάλυψε τα σχέδιά της για περικοπή θέσεων εργασίας και επανασχεδιασμό των στρατηγικών της επιλογών στους τομείς της ψηφιακής υγείας, των ευρεσιτεχνιών και της εικονικής πραγματικότητας.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στο Ελσίνκι, έως και 310 από τους 1090 εργαζομένους της Nokia Technologies θα επηρεαστούν, κυρίως σε Φινλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία. Δικαιολογώντας την περικοπή θέσεων εργασίας η εταιρεία ανέφερε ότι «έπρεπε να επικεντρωθεί η Nokia Technologies στην ψηφιακή υγεία και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην συγκεκριμένη αγορά».

Παράλληλα, η Nokia αποφάσισε να επανεξετάσει την επένδυσή της στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, όχι απαραίτητα με την δημιουργία δικών της VR προϊόντων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αγορά του VR αναπτύσσεται πιο αργά απ’ ότι αναμενόταν με αποτέλεσμα να περικόπτονται επενδύσεις και να σταματά η περαιτέρω ανάπτυξη της κάμερας Ozo VR.

Το συγκεκριμένο project αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για τη φινλανδική εταιρεία για την είσοδό της στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας. Η κάμερα παρουσιάστηκε στην αγορά το 2015 και αποτέλεσε το πρώτο «προϊόν» μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του τμήματος κινητών τηλεφώνων από την Microsoft.

Η Ozo VR κοστίζει πάνω από 23.000 ευρώ και βασίζεται στην ύπαρξη οκτώ καμερών και μικροφώνων για τη λήψη περιεχομένου 360 μοιρών. Το εν λόγω περιεχόμενο μπορεί να προβληθεί μέσω των VR headsets που κυκλοφορούν στην αγορά (HTC Vive, Oculus Rift κλπ.). Παρά την παύση της περαιτέρω ανάπτυξης, η Nokia δεσμεύτηκε ότι οι υπάρχοντες χρήστες της Ozo δεν θα επηρεαστούν.

Πλέον η Nokia Technologies θα επικεντρωθεί πρωτίστως στις «ευκαιρίες αδειοδότησης ευρεσιτεχνιών» και θα θέσει σε δεύτερη μοίρα τις VR φιλοδοξίες της.

Η Nokia, με έτος ίδρυσης το μακρινό 1865 και πρώτη ενασχόληση την παραγωγή χαρτιού, έχει προϊστορία στην εναλλαγή αντικειμένων: από την παραγωγή καλωδίων μέχρι την κατασκευή λαστιχένιων παπουτσιών. Το 2014 το μεγαλύτερο τμήμα του ομίλου (κινητά τηλέφωνα) εξαγοράστηκε από τη Microsoft αφήνοντας πίσω τις Nokia Technologies και Nokia Networks.Source link