Η Google εξαγοράζει μέρος της HTC έναντι του ποσού των 1,1 δισ. δολαρίων


Η Google και η HTC προχώρησαν σε σύναψη συμφωνίας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μέσω της οποίας η πρώτη θα εξασφαλίζει τις υπηρεσίες συγκεκριμένου προσωπικού της δεύτερης.

Η συμφωνία η οποία τελικά ανακοινώθηκε δεν ήταν ακριβώς αυτό που αναμενόταν. Πιο συγκεκριμένα, η Google δεν εξαγόρασε το σύνολο ή τμήματα της εταιρείας από την Ταϊβάν, όπως δηλαδή είχε συμβεί με την περίπτωση της Motorola μερικά χρόνια νωρίτερα. Αντίθετα, με το ποσό του 1,1 δισ. δολαρίων η Google εξασφαλίζει ότι ομάδα εργαζομένων στην HTC (προφανώς από την ομάδα σχεδιασμού smartphones) θα μεταφερθεί στη δικαιοδοσία της πρώτης. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια μη αποκλειστική άδεια για την πνευματική ιδιοκτησία της HTC.

Με τον τρόπο αυτό η HTC παραμένει μία ανεξάρτητη εταιρεία η οποία θα μπορεί να παράγει τα δικά της smartphones. Από την πλευρά της η Google προσθέτει στο δυναμικό της 2.000 εργαζόμενους της HTC, αλλά καμία από τις εγκαταστάσεις της καθώς πλέον όλες οι εταιρείες παραχωρούν το έργο της κατασκευής των smartphones που σχεδιάζουν σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο Rick Osterloh, εκ των αντιπροέδρων της Google και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Motorola. «Με αυτή τη συμφωνία μία ταλαντούχα ομάδα της HTC θα αποτελέσει μέρος του δυναμικού της Google στον τομέα του σχεδιασμού hardware», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Osterloh για να συμπληρώσει «με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους ήδη συνεργαζόμαστε στενά για τη δημιουργία των σειρών Pixel smartphones».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχεδιασμό και την κατασκευή των συσκευών Pixel και Pixel XL του 2016 είχε αναλάβει η HTC, ενώ στη δημιουργία των αναμενόμενων Pixel 2 και Pixel 2 XL έχουν αναμιχθεί δύο κατασκευαστές. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η HTC θα αναλάβει την κατασκευή του Pixel 2 ενώ το μεγαλύτερο Pixel 2 XL θα αναλάβει η κορεατική LG Electronics.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω στον χρόνο θα διαπιστώσουμε ότι η HTC, που ιδρύθηκε το 1997, μετά από την παραγωγή ορισμένων Windows phones είχε συνεργαστεί το 2008 με τις Google και T-Mobile στην παραγωγή του G1, του πρώτου Android phone.

Με την «μίσθωση» της συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων η Google θεωρείται εύλογο ότι θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον σχεδιασμό των μελλοντικών της συσκευών ή ακόμη και να δώσει έμφαση σε νέους τομείς όπως η δημιουργία δικών της SoC και co-processors.

Από την πλευρά της η HTC εξασφαλίζει μία «ένεση» ρευστότητας που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στις αγορές των smartphones και των VR headsets. Στη δική της ανακοίνωση η HTC αναφέρει ότι η παραχώρηση της ομάδας σχεδιασμού των Pixel smartphones θα προσδώσει στην εταιρεία «ένα πιο εύχρηστο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, μεγαλύτερη λειτουργική αποτελεσματικότητα και οικονομική ευελιξία».

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια η Google είχε εξαγοράσει τη Motorola Mobility έναντι του ποσού των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία τελικά ύστερα από δύο χρόνια πούλησε με τη σειρά της στη Lenovo έναντι του ποσού των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από εκείνη τη συμφωνία η Google διατήρησε σχεδόν το σύνολο των ευρεσιτεχνιών της Motorola.Source link