Η Apple γίνεται η εταιρεία του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων


Την Πέμπτη 02/08 η μετοχή της Apple άγγιξε την τιμή των 207,05 δολαρίων και κάπως έτσι η εταιρεία που ίδρυσε ο Steve Jobs έγινε η πρώτη στις ΗΠΑ με χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολαρίων.

Τα καλά νέα για την Apple είχαν ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη όταν ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις της Wall Street. Την Τετάρτη η μετοχή της εταιρείας κέρδισε σε αξία ένα 5% με το «ράλι» να συνεχίζεται και την Πέμπτη οπότε και η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Apple, με ιστορία που ξεπερνά τις τέσσερις δεκαετίες, γεννήθηκε στην Καλιφόρνια σε ένα γκαράζ από τον Steve Jobs και με το πέρασμα του χρόνου έγινε το συνώνυμο της καινοτομίας στον χώρο αρχικά των προσωπικών υπολογιστών. Ωστόσο, σημείο σταθμός στην πορεία της θα πρέπει να θεωρείται δίχως αμφιβολία το 2007 όταν παρουσιάστηκε από το πρώτο iPhone.

Έκτοτε η Apple πουλάει πάνω από 40 εκατομμύρια συσκευές iPhone ανά τρίμηνο ενώ μόνο πέρυσι τα συνολικά της έσοδα έφτασαν τα 254,63 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον Business Insider η Apple από την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1980 έχει ανεβάσει την τιμή της μετοχής της κατά 40.000%.

Ενδεικτικό είναι ότι η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Apple ξεπερνά το ΑΕΠ τουλάχιστον 26 ανεπτυγμένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Αργεντινής, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας, σύμφωνα με το World Factbook της CIA.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο του ενός τρισ. δολαρίων είναι η πρώτη φορά που σπάει από μία αμερικανική εταιρεία. Στην ίδια κούρσα συμμετέχουν οι Amazon, Microsoft και Alphabet με την πρώτη από αυτές να προηγείται με χρηματιστηριακή αξία που φτάνει στα 872,5 δισ. δολάρια.

Η κινεζική πετρελαϊκή PetroChina κατάφερε να πιάσει το όριο για μία μέρα, τον Νοέμβριο του 2007, ενώ σήμερα η αξία της είναι στα 500 δισ. δολάρια, καθώς έχει ξεπεραστεί από μία άλλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, την Alibaba. Η Saudi Aramco, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμάται ότι η αξία της, αν έμπαινε σε δημόσια προσφορά, θα προσέγγιζε τα 2 τρισ. δολάρια.

Αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι η μετοχή της Apple θα μπορούσε να ανέβει ακόμη ψηλότερα ενώ το Bloomberg εκτιμά ότι η μέση τιμή της μετοχής θα ανέλθει στα 212,79 δολάρια, κάτι που μεταφράζεται σε συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,05 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

The post Η Apple γίνεται η εταιρεία του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων appeared first on pestaola.Source link