Διάφορα

Η έκρηξη στη Βηρυτό, η τραγωδία στο Μαρί και η νιτρική αμμωνία που αγοράστηκε από τη Χεζμπολάχ


 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας

του Νίκου Χασαπόπουλου

Οι πολύνεκρες εκρήξεις στην Βηρυτό, την Τρίτη το απόγευμα, έφεραν στο προσκήνιο μια άλλη ισχυρή πολύνεκρη έκρηξη, το 2011, στο Μαρί, στη ναυτική βάση, της Λεμεσού. Έκρηξη που προήλθε από κατασχεμένα πυρομαχικά και στοίχισε τις ζωές 13 συνανθρώπων μας και στην οικονομία της Κύπρου ζημιά 24 δισ. ευρώ. Θυμίζει επίσης τη δράση Χεζμπολάχ, μιας δράσης που έχει να κάνει με την Κύπρο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά οι εκρήξεις πυρομαχικών τόσο στη Κύπρο όσο και στο Λίβανο προήλθαν από κατασχεμένα πυρομαχικά. Η πρώτη στο Μαρί προήλθε από πυρομαχικά που προορίζονταν για τη Συρία και που δεσμεύτηκαν στην Κύπρο. Η δεύτερη και φονικότερη που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό προήλθε και από τη αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που είχαν κατασχεθεί το 2013 και βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού. Πριν από τις εκρήξεις τόσο η Κύπρος, όσο και ο Λίβανος βρίσκονταν μια ανάσα πριν από το ΔΝΤ με την οικονομία των δύο χωρών να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στην Κύπρο, έτριξαν τα τζάμια των σπιτιών στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, θύμισε βομβαρδισμό από αεροπλάνα. Οι πιο ψύχραιμοι τηλεφωνούσαν στην Αστυνομία ζητώντας πληροφορίες για το… επίκεντρο του σεισμού. Νόμιζαν ότι είχε προηγηθεί κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κύπρο. Ουδείς φανταζόταν ότι αυτός ο απίστευτος κρότος που ακούστηκε από μια έως την άλλη άκρη της Κύπρου οφειλόταν σε εκρήξεις στη Βηρυτό. Ηταν τόσο αισθητή η έκρηξη στην Κύπρο, που οι αρμόδιες αρχές μέτρησαν την ατμόσφαιρα εάν είχε μολυνθεί.

2.000 Κύπριοι
Αλλά και στη λιβανική πρωτεύουσα με τους 2,7 εκατ. κατοίκους και με τους 2.000 Κύπριους που ζουν μόνιμα εκεί υπήρξαν προβλήματα. Το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κύπρου υπέστη ζημιές (όπως και τα κτίρια άλλων διπλωματικών αποστολών). Η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Λίβανο τραυματίστηκε. Πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου καταστράφηκαν. Πολλοί Κύπριοι έμειναν άστεγοι. Και τώρα στη Λευκωσία ετοιμάζεται βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων, όπως ακριβώς έπραξε και η Ελλάδα.

Αυτή η φονική νιτρική αμμωνία δεν ήταν καθόλου άγνωστη στην Κύπρο. Τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με κυπριακά δημοσίευματα («Φιλελεύθερος- Sigmaslive) η κυπριακή Αστυνομία είχε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατοικία στη Λάρνακα αγοράστηκε από μέλος της Χεζμπολάχ και ότι στην κατοικία αυτή αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις της Οργάνωσης. Επιθέσεις που θα ελάμβαναν χώρα σε κυπριακό έδαφος σε στόχους όμως ξένων συμφερόντων. Η νιτρική αμμωνία θα χρησιμοποιείτο για την κατασκευή βομβών.
Πηγή tovima.gr

The post Η έκρηξη στη Βηρυτό, η τραγωδία στο Μαρί και η νιτρική αμμωνία που αγοράστηκε από τη Χεζμπολάχ appeared first on Enimerosi24.



Source link